De Chinese overheid zal ‘vechten tot het eind’ als de VS doorgaat met het escaleren van de handelsoorlog tussen de twee landen.

“China wil geen handelsoorlog uitvechten, maar we zijn daar ook niet bang voor”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters.

“Als de VS de spanningen verder wil opvoeren, zullen we resoluut reageren en tot het einde vechten.”

Het commentaar kwam nadat de Amerikaanse president Donald Trump dreigde om nagenoeg alle tarieven op import vanuit China te verhogen als zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping niet aanwezig is bij de aankomende G200top in Japan eind van de maand.

Trump heeft al importtarieven ingesteld op 250 miljard dollar (220 miljard euro) aan artikelen uit China. Hij dreigde met meer importheffingen van 25 procent hoger op onder meer smartphones, laptops, tv’s en andere schermen, gameconsoles en usb-sticks.

Ondanks de dreigende taal vanuit Washington, stegen de beurzen dinsdag na het commentaar van de Chinese overheid. Die meldde namelijk ook dat het fors zal investeren in eigen land. Lokale overheden mogen straks speciale overheidsleningen gebruiken om infrastructurele projecten te realiseren, zoals wegen, spoorwegen of energievoorzieningen.

De beurzen waren ook opgelucht dat Trump geen tarieven instelde op Mexicaanse import en dat de Amerikaanse centrale bank renteverlagingen in het vooruitzicht stelde om de binnenlandse economie te stimuleren.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over de handelsoorlog: