De Chinese economie groeide in 2022 in het op een na laagste tempo sinds de jaren 70. De op één na grootste economie ter wereld kampte afgelopen jaar nog met de gevolgen van het strenge coronabeleid, dat de productie en consumptie in het land onder druk heeft gezet.

Het Chinese bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor de economische groei, steeg vorig jaar met 3 procent, meldt het Chinese statistiekbureau. Dat is het laagste economische groeicijfer sinds de krimp van 1,6 procent in 1976, met uitzondering van het door de coronapandemie geteisterde jaar 2020. In 1976 overleed Mao Zedong, de grondlegger en eerste leider van de Volksrepubliek China.

In de onderstaande grafiek is te zien dat, met uitzondering van coronajaar 2020, sinds het begin van de jaren ’90 groeicijfers van minimaal 6 procent per jaar normaal waren voor de Chinese economie. Wel is het zo dat de Chinese economie in het afgelopen decennium structureel wat minder hard is gaan groeien.


source: tradingeconomics.com

De groei in 2022 viel wel een fractie hoger uit dan de 2,7 procent die economen hadden verwacht. In het laatste kwartaal groeide de economie met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Economen hadden hier gerekend op een groei van 1,6 procent.

In 2021 groeide de economie nog met ruim 8 procent, na een groei van 2,2 procent in het eerste coronajaar 2020. Beijing had zichzelf een groeidoel gesteld van 5,5 procent voor 2022, maar dat werd ondermijnd door het strikte zerocovidbeleid dat het grootste deel van het jaar van kracht was.

China begon begin vorige maand met het opheffen van de strenge coronamaatregelen na protesten in het land tegen het beleid, maar het land heeft sindsdien een enorme piek in het aantal coronabesmettingen.

Groeiherstel voor China in 2023

Economen rekenen op een sterker herstel in de komende maanden nu de consumentenbestedingen aantrekken en de malaise op de huizenmarkt afneemt. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat de groei dit jaar zal versnellen tot 4,8 procent. Sommige grote banken, zoals Morgan Stanley, Bank of America en Citigroup verwachten daarbij dat de groei rond de 5,5 procent of hoger zal uitkomen.

Naast het economische groeicijfer werden ook andere macro-economische cijfers over december bekendgemaakt. Zo bleek dat de winkelverkopen, een belangrijke indicator van de consumentenbestedingen, vorige maand met 1,8 procent zijn gedaald, terwijl economen uitgingen van een veel grotere daling. Ook de industriële productie nam in december met 1,3 procent sterker toe dan verwacht.

Bevolking China krimpt voor het eerst sinds 1961

De bevolking van China is het afgelopen jaar met zo'n 850.000 personen gekrompen. Het is voor het eerst sinds 1961 dat het land te maken heeft met een bevolkingsdaling.

Het Chinese nationale statistiekenbureau maakte dinsdag (lokale tijd) de nieuwste cijfers over de bevolking van het land bekend. Aan het einde van 2022 had het land 1.411,75 miljoen, ofwel ruim 1,4 miljard, inwoners. Het jaar ervoor waren dat er nog 850.000 meer.

In 2022 had China het hoogste sterftecijfer sinds 1974: 7,37 doden per duizend inwoners. Dat getal lag in 2021 nog op 7,18. Het geboortecijfer daalde flink: van 7,52 baby's per duizend inwoners naar 6,77, het laagste cijfer sinds de geboortestatistieken worden bijgehouden.

Het dalende aantal geboortes in het land is volgens experts onder meer het gevolg van de enorm gestegen kosten voor scholing, waardoor veel Chinezen kiezen voor geen of slechts één kind. Ook merkt het land nog steeds de gevolgen van de eenkindregel die er tussen 1980 and 2015 gold.

China is nog altijd het land met de meeste inwoners te wereld. Op de tweede plaats staat India, dat China aankomend jaar mogelijk voorbijschiet.

LEES OOK: Hoe de heropening van China een probleem kan worden voor Europa: hogere prijzen en strijd om schaars gas