Een van de grootste influencers van China heeft door het aanprijzen van een ijsje zijn fans waarschijnlijk onbedoeld kennis laten maken met het zwaar gecensureerde bloedbad op het Tiananmenplein in 1989.

Afgelopen vrijdag, een dag voor de 33ste herdenking van het incident, prezen Li Jiaqi en zijn co-host een ijsje aan in de vorm van een tank. Vrijwel onmiddellijk werd de livestream offline gehaald, meldt The Wall Street Journal. Zijn 170 miljoen volgers bleven in verwarring achter.

Maar een aantal volgers vermoedden dat het te maken had met het feit dat het tankvormige ijsje mensen zou doen denken aan het bloedbad uit 1989, toen de Chinese Communistische Partij tanks en gewapende troepen op pro-democratische demonstranten in Beijing afstuurde.

Een van de meest iconische foto's van het bloedbad was die van 'Tankman', waarop een onbekende man te zien was die voor een rij tanks stond bij het centraal in Beijing gelegen Tiananmenplein, het Plein van de Hemelse Vrede. 

De door studenten geleide protesten voor democratie en liberalisering resulteerden uiteindelijk in honderden doden, en dat heeft China vervolgens uit zijn geschiedenisboeken geweerd. Ook discussies over het bloedbad op sociale media worden geblokkeerd.

Foto's van tanks die online komen worden volgens The Wall Street Journal ook vaak elk jaar rond 4 juni gecensureerd.

Fans van Li zijn achterdochtig

"Hij is te ver gegaan", zegt een gebruiker van Weibo, de Chinese variant van Twitter, en stelt daarbij dat Li waarschijnlijk ondervraagd zal worden door de autoriteiten. 

Li zelf zei op Weibo dat de show werd afgebroken vanwege technische problemen. Maar The Wall Street Journal meldt dat zijn volgende livestream, die afgelopen zondag op de planning stond, ook niet doorging.

Fans van de 29-jarige lijken ook wel te weten dat er wat meer aan de hand was dan een technisch probleempje.

Op de Weibo-pagina van Li lieten veel volgers commentaren achter waarin ze vroegen om de waarheid te vertellen over het offline halen van de show. "Wat is er aan de hand? Heeft het weer iets met belastingen te maken?", schreef iemand verwijzend naar een andere influencer, Viya, die afgelopen december een boete van bijna 200 miljoen euro kreeg voor belastingontduiking.

Maar tussen dergelijke vragen in zijn er ook Weibo-gebruikers die in hun commentaren naar het bloedbad op het Tiananmenplein verwijzen. "Dit is zo overdreven, ze zijn nu ook al bang voor de vorm van een ijsje. Hierdoor zullen er alleen maar meer mensen over weten", schreef een gebruiker.

LEES OOK: Dit zijn 7 Chinese beroemdheden, zakenmensen en activisten die verdwenen na kritiek op machthebbers in China