• Deze week is ’s werelds snelste trein in gebruik genomen in China.
  • De maglevtrein gaat pendelen tussen de luchthaven van Shanghai en station Longyang.
  • China heeft maar één maglevspoor van ongeveer 30 kilometer in gebruik. De magnetische kogeltrein haalt daarop een topsnelheid van 430 km/u.

Dinsdag toonde het Chinese staatsbedrijf China Railway Rolling Stock Corporation vol trots zijn nieuwste paradepaardje: de snelste trein ter wereld. Het gaat hier om een maglev kogeltrein die een topsnelheid van 600 km/u kan halen, volgens de makers.

De maglev (staat voor Magnetic Levitation, of magnetische levitatie) gaat voorlopig alleen pendelen tussen de luchthaven van Shanghai en station Longyang, dat ongeveer 30 kilometer verderop ligt. De relatief korte route wordt afgelegd in iets meer dan zeven minuten waarbij de trein een topsnelheid van 430 kilometer per uur aantikt.

Deze beperking komt doordat China op dit moment geen andere maglevsporen in gebruik heeft. CNN meldt dat er naar verluidt al twee andere sporen in aanbouw zijn. Deze moeten Shanghai met Hangzhou en Chengdu met Chongqing verbinden.

Voor China is de hogesnelheidstrein enorm belangrijk. Het land wil vervoer tussen de grote steden sneller en betaalbaarder maken.

Dit is de Chinese maglev: de snelste trein ter wereld


LEES OOK: Dit is de nieuwe omroepstem van de NS die volgens hersenscans negatieve emoties bij vertraging verzacht