ANALYSE – De kans is groot dat China en de Verenigde Staten een akkoord bereiken over de handelsbetrekkingen, voordat de wapenstilstand in de handelsoorlog op 1 maart aanstaande afloopt. Dat is echter geen garantie voor een verdere opmars van de Chinese munt, de renminbi.

De renminbi is in het nieuwe jaar flink uit de startblokken geschoten. De munt steeg in januari met 3 procent ten opzichte van de dollar, terwijl de renminbi doorgaans in een smalle bandbreedte ten opzichte van de Amerikaanse munt beweegt. Dat roept al snel de vragen op wat er schuil gaat achter de rally en of de opmars doorzet.

Niet onbelangrijk hierbij is de viering van het Chinese Nieuwjaar. Op dinsdag vijf februari is het Jaar van het Varken begonnen en de Chinese jaarwisseling speelde afgelopen weken een grote rol bij de stijging van de renminbi.

Veel Chinese exporteurs hebben in de aanloop naar het zogeheten lentefestival posities in buitenlandse valuta’s omgeruild naar de eigen munt. Deze extra vraag naar renminbi’s stuwde de koers op. Maar zodra Chinese exporteurs na de feestelijkheden de handelsactiviteiten over de grens weer opstarten, valt het seizoenseffect dat de renminbi ondersteunt weer weg.

Het is bovendien nog afwachten of de renminbi blijft profiteren van het positieve sentiment rondom de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten. Begin maart eindigt namelijk een wapenstilstand in de handelsoorlog van 90 dagen, die de Amerikaanse president Donald Trump begin december afkondigde.

Angel moet uit het handelsconflict met Trump

Er is China veel aan gelegen om de angel definitief uit het handelsconflict met de Amerikaanse president Donald Trump te halen. Afgelopen jaar kondigde de VS importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 250 miljard dollar aan. Dit zorgde voor groeiende onzekerheid op financiële markten en dat speelt de economie van China flink parten.

Om te voorkomen dat de Chinese groei te snel afkoelt, heeft de centrale bank in Beijing binnen vier maanden tijd maar liefst vijftien stimulerende maatregelen aangekondigd.

Hoogstwaarschijnlijk speelt de overheid ook een rol bij de recente stijging van de renminbi. In 2018 liet China de munt namelijk opzettelijk wat dalen ten opzichte van de dollar. Daarmee steunde het land de door Amerikaanse importtarieven getroffen exportsector. De zwakke renminbi was echter een doorn in het oog van Trump, de man met wie de Chinezen nu dus een deal moeten sluiten.

De kans is groot dat beide kampen binnenkort een akkoord bereiken over de toekomstige handelsrelaties. Trump kan het zich niet permitteren om de zaak opnieuw te laten escaleren. Door het conflict is de economische groei in de Verenigde Staten namelijk ook behoorlijk afgekoeld.

Een overeenkomst is echter geen garantie voor een verdere stijging van de Chinese munt. Buitenlandse investeerders zijn door de onzekerheid op financiële markten minder happig om vers geld in China te steken, zodat de vraag naar de munt vanuit deze hoek afneemt.

Het Jaar van het Varken belooft dan ook vooral een beweeglijk jaar te worden voor de renminbi.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.