• Het Chinese ministerie van Handel heeft zaterdag bekendgemaakt wanneer wordt opgetreden tegen “onbetrouwbare entiteiten” die op een lijst zijn geplaatst.
  • De Chinese aankondiging komt een dag nadat de Amerikanen meldden dat TikTok en chatapp WeChat vanaf komende week niet meer in Amerikaanse appstores worden aangeboden.
  • Ondertussen proberen TikTok en haar moedermaatschappij ByteDance via de rechter het verbod dat door de regering-Trump is uitgevaardigd van tafel te krijgen.

Het Chinese ministerie van Handel heeft zaterdag bekendgemaakt wanneer wordt opgetreden tegen “onbetrouwbare entiteiten” die op een lijst zijn geplaatst. Het land gaat zich onder meer richten op buitenlandse bedrijven en individuen die de soevereiniteit van China in gevaar brengen.

De stap wordt gezien als vergelding voor Amerikaanse sancties tegen Chinese bedrijven zoals Huawei.

In grote lijnen is uiteengezet welke factoren een rol zouden kunnen spelen om te komen tot strafmaatregelen zoals boetes, beperking van bedrijfsactiviteiten en de toegang van materiaal en personeel tot het land.

Ook tegen entiteiten die de “ontwikkelingsbelangen van China schaden” of “internationaal aanvaarde economische en handelsregels” schenden wordt opgetreden.

Nadat de regering van president Donald Trump vorig jaar extra heffingen op Chinese goederen en beperkingen had opgelegd aan Huawei beloofde China een lijst op te stellen om buitenlandse bedrijven te straffen die schadelijk werden geacht voor de Chinese belangen. Die lijst is nog steeds niet gepubliceerd.

De Chinese aankondiging komt een dag nadat het Amerikaanse ministerie van Handel meldde dat filmpjesapp TikTok en chatapp WeChat vanaf komende week niet meer in Amerikaanse appstores worden aangeboden. De Chinese apps mogen ook geen updates meer aanbieden. WeChat mag verder ook geen betalingen meer verwerken in de Verenigde Staten.

Ondertussen stapt TikTok naar rechter om verbod ongedaan te krijgen

TikTok en haar moedermaatschappij ByteDance proberen via de rechter het verbod dat door de regering-Trump is uitgevaardigd van tafel te krijgen. Ze hebben een klacht ingediend tegen het decreet van Trump waarmee Amerikaanse bedrijven wordt verboden zaken met hen te doen.

De president zou buiten zijn boekje zijn gegaan toen hij de app wilde verbieden. Hij deed dat volgens het Chinese bedrijf vanwege politieke redenen in plaats van om een "ongebruikelijke en buitengewone bedreiging" voor de VS te stoppen, zoals de wet voorschrijft. TikTok stelt dat het verbod ook in strijd is met de Amerikaanse grondwet, specifiek met het recht op vrije meningsuiting van het bedrijf.

De acties van Trump zouden "een online gemeenschap vernietigen waar miljoenen Amerikanen samenkomen om zich te uiten", aldus de klacht. Het bedrijf beweert ook dat het Amerikaanse ministerie van Handel "bewijs negeerde" waaruit blijkt dat TikTok zich inzet voor de privacy en veiligheid van zijn Amerikaanse gebruikers.