Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:28
  • Verspreid over heel Europa zijn volgens mensenrechtenorganisatie Safeguard Defenders 36 Chinese ‘politiebureaus’ gevestigd.
  • De bureaus zijn opgezet voor bureaucratische zaken, maar worden ook gebruikt om Chinezen die worden verdacht van misdrijven onder druk te zetten terug te keren naar huis.
  • In Nederland zijn twee van dergelijke bureaus gevestigd, meldt Safeguard Defenders: een in Amsterdam en een in Rotterdam.
  • Lees ook: VN-rapport: China schendt mensenrechten Oeigoeren en andere islamitische gemeenschappen

Overal in Europa duiken Chinese ‘politiebureaus’ op. De bureaus zouden geëmigreerde Chinezen die worden verdacht van misdrijven onder druk zetten om terug te keren naar China.

Volgens een rapport van de in Spanje gevestigde ngo Safeguard Defenders zijn er verspreid over Europa 36 van dergelijke politiebureaus, waaronder twee in Nederland.

The Irish Times schrijft over een door veiligheidsdiensten uit de Chinese stad Fuzhou opgezet politiebureau in Dublin dat oorspronkelijk was bedoeld om Chinezen in Ierland te helpen met allerlei bureaucratische zaken, zoals het vernieuwen van rijbewijzen en het verkrijgen van een verklaring van goed gedrag.

Maar mensenrechtenactivisten denken dat dergelijke bureaus vooral ook worden gebruikt om Chinese gemeenschappen te beïnvloeden en te controleren, en verdachten over de hele wereld op te jagen. Bij het ‘overtuigen’ van van misdrijven verdachte Chinezen om terug te keren naar huis zou ongeoorloofde druk worden uitgeoefend.

Safeguard Defenders schrijft in het rapport ‘110 Overseas, Chinese Transnational Policing Gone Wild‘ dat geregeld familieleden en vrienden in China gechanteerd worden om druk te zetten op de in het buitenland wonende personen in kwestie. Als de verdachte niet mee wil werken, zouden familieleden moeilijker werk of een school voor hun kinderen kunnen vinden.

De Chinese autoriteiten zien de stations juist als een succes en ontkennen dat er sprake is van ongeoorloofde praktijken. Volgens China zijn tussen april 2021 en juli 2022 wereldwijd zo’n 230.000 Chinezen overtuigd om huiswaarts te keren.

In Nederland zijn volgens Safeguard Defenders twee Chinese politiebureaus gevestigd: eentje in Amsterdam en eentje in Rotterdam. Specifieke informatie over de gang van zaken in die bureaus geeft de mensenrechtenorganisatie niet.

Dit zijn alle Chinese politiebureaus binnen en buiten Europa die Safeguard Defenders in kaart heeft weten te brengen:

Bron: Safeguard Defenders
Bron: Safeguard Defenders

'Vluchten gaat je niet redden'

De Chinese overheid staat er al langer om bekend naar het buitenland geëmigreerde Chinezen die zich schuldig hebben gemaakt aan misdrijven te dwingen terug te keren naar huis. Zo werd onder in 2014 het project genaamd 'Operation Sky Net' oftewel 'Tian Wang' opgezet, waardoor vele duizenden Chinezen terugkeerden naar huis.

De boodschap van China daarbij is dat niemand veilig is, schreef Safeguard Defenders eerder in een rapport. "Naar het buitenland vluchten gaat je niet redden, er is geen ontsnapping mogelijk."

LEES OOK: Onderzoekers in China beweren dat ze ‘gedachten lezende’ AI hebben ontwikkeld die loyaliteit aan de Chinese Communistische Partij kan meten