• Meer dan 50 landen hebben een zogenoemd ‘absoluut’ of ‘impliciet’ verbod op cryptomunten, zo blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse overheidsbureau.
  • Dat is meer dan twee keer zoveel als drie jaar geleden.
  • Toch is er volgens Tim Frost, de topman van fintechplatform App Yield, nog altijd “geen tekort” aan landen die cryptomunten omarmen.
  • Lees ook: Direct of indirect beleggen in cryptomunten? Dit zijn 3 manieren om dat te doen

China is niet het enige land dat cryptomunten verbiedt. Er zijn er nog eens 50, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse overheidsinstantie Law Library of Congress.

Het rapport uit november beschrijft dat het aantal landen dat crypto verbiedt “aanzienlijk is toegenomen” sinds het onderzoek voor het eerst uitkwam in 2018. 

Negen landen hebben een zogenoemd ‘absoluut verbod’ op crypto, waarbij de digitale munten als een illegale bezigheid voor iedereen worden beschouwd. Tweeënveertig landen hebben een ‘impliciet verbod’, dat financiële instellingen verbiedt om met crypto bezig te zijn. Dat brengt het huidige totaal op eenenvijftig landen, meer dan twee keer zo veel als in 2018, toen slechts acht landen een absoluut verbod en vijftien landen een impliciet verbod hadden.

Volgens het rapport hebben Algerije, Bangladesh, Egypte, Irak, Marokko, Nepal, Qatar, en Tunesië een totaalverbod op cryptomunten. China, ’s werelds tweede grootste economie, voegde zich eerder dit jaar bij dat lijstje.

Hoewel China al jaren stappen onderneemt tegen digitale munten, veroorzaakte zijn hardhandige optreden in mei en juni destijds een scherpe daling in de waarde van crypto's. De overheid nam toen harde maatregelen tegen crypto-mining en tegen financiële instellingen die de tokens verhandelen. Tegen de tijd dat het in september alle cryptotransacties verbood, reageerde de koers van 's werelds meest populaire crypto, de bitcoin, nog maar lauw.

'Geen tekort aan landen die crypto's omarmen'

Tim Frost, de topman van fintechplatform Yield App, vertelde eerder aan Insider dat er "geen tekort" is aan andere landen die cryptomunten omarmen. Daarmee worden de maatregelen van landen als China, die lijnrecht tegenover digitale munten staan, gecompenseerd. 

Veel crypto's zijn sinds begin dit jaar fors in waarde toegenomen, waarbij de waarde van de gehele markt naar meer dan 2.000 miljard dollar is gestegen. Door de explosieve groei willen steeds meer overheden de tokens belasten, zo leest het rapport. Ook nemen steeds meer overheden wetten aan bedoeld om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

In Nederland geldt noch een absoluut noch een impliciet cryptoverbod. Wel zijn er oproepen geweest van bijvoorbeeld Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau, om cryptomunten te verbieden. Hij sprak in juni van een 'cryptozeepbel' en wees onder meer op de risico's voor beleggers. “Hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash.”

LEES OOK: Donald Trump noemt cryptomunten ‘gevaarlijk’ – intussen veilt zijn vrouw Melania een NFT