Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:18

Goede bereikbaarheid is niet het sterkste punt van een bijzondere kiosk in China: om te beginnen moet je 120 meter omhoog klimmen langs de zijkant van een rotswand om het verkooppunt te bereiken.

De kleine houten kiosk, ook wel ’s werelds “ongemakkelijkste” buurtwinkel genoemd, hangt aan de zijkant van een berg in het Shiniuzhai Nationaal Geologisch Park in de provincie Hunan. De kiosk verkoopt snacks aan klimmers die tijdens hun klim een pauze nemen.

De foto’s van de winkel gingen het voorbije weekend viraal in China nadat verschillende nieuwszenders er verslag van hadden gedaan. De hashtag “ongemakkelijkste buurtwinkel” werd bijna 50 miljoen keer bekeken op het Twitter-achtige Weibo-platform.

Veel gebruikers vroegen zich af wie de werknemers waren die de kleine winkel runnen. 

"De werknemers moeten wel heel fit zijn als ze elke dag op en neer moeten klimmen naar hun 'kantoor'," zei een Weibo-gebruiker.

Foto: Weibo

Volgens de Chinese staatszender CCTV zijn in de winkel drankjes en enkele snacks, waaronder chips, verkrijgbaar. De prijzen zijn niet erg hoog: zo kost een flesje water je 2 yuan (ongeveer 20 eurocent). 

"De winkel verdient niet veel geld, maar de toeristen zijn er erg dankbaar voor, dus we hebben allemaal het gevoel dat ons werk erg zinvol is," vertelde een werknemer aan CCTV.

De winkel biedt ruimte voor slechts één werknemer. Een deel van het werk bestaat uit het aanvullen van de voorraden, elke ochtend voor zonsopgang.

"In het begin vinden nieuwe werknemers het spannend, maar je went er snel aan", aldus de werknemer die CCTV sprak. "Het enige probleem is het gebruik van het toilet. Het is vermoeiend om naar beneden en weer naar boven te moeten klimmen om naar het toilet te gaan, dus we proberen niet te veel water te drinken." 

Het Shiniuzhai Nationaal Geologisch Park is een populaire toeristische trekpleister in China. Het natuurgebied staat bekend om zijn steile kliffen, watervallen en klimpaden. Volgens CCTV opende de winkel in 2018, maar is de zaak momenteel gesloten vanwege de coronabeperkingen in China. 

LEES OOK: Het duurste resort ter wereld ligt in de Filipijnen: prijzen voor een verblijf van 1 nacht zijn bijna gehalveerd van ongeveer €90.000 naar €40.000