Het voornemen van China om een deel van de gasvoorraad te verkopen kan de sterk opgelopen prijzen in Europa weer wat naar beneden bijstellen. Het land verraste handelaren met het voornemen nu gas te gaan verkopen.

China is zelf een van de grootste kopers van vloeibaar gemaakt gas (lng) in de wereld maar heeft gas over nu de winter in het land zacht blijft.

Olie- en gasbedrijf Cnooc biedt één lading per maand aan van mei tot en met november. Sinopec verkoopt 45 scheepsladingen gas tot en met oktober. Gezamenlijk gaat het om 4 procent van de hoeveelheid gas die China vorig jaar importeerde.

Het land was afgelopen jaar bezig met het aanvullen van de voorraden met het oog op de winter en kocht daarvoor veel gas in. De winter is in China tot nu toe echter mild verlopen en de voorspellingen zijn dat dit ook zo blijft, waardoor er gas over is.

Door de toekomstige ladingen weer van de hand te doen tegen de huidige veel hogere prijzen kunnen Cnooc en Sinopec daar flink aan verdienen.

Groeiverwachtingen voor Chinese economie naar beneden bijgesteld

De verkoop wordt door sommige analisten ook gezien als een teken dat de grote gasleveranciers verwachten dat de energievraag in China dit jaar achterblijft door het strenge Chinese coronabeleid. Het land probeert corona buiten de deur te houden en neemt daarvoor draconische maatregelen zoals het in quarantaine plaatsen van hele steden bij een handvol besmettingen.

Goldman Sachs verlaagde onlangs al zijn groeiverwachtingen voor China nadat de omikronvariant van het virus daar voor het eerst was opgedoken.

De prijs van een megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse markt bedraagt momenteel 74 euro. In december piekte die nog op bijna 174 euro.

Lees over de stijgende energieprijzen ook: