• China neemt maatregelen om de economische vertraging die wordt veroorzaakt door de Chinese vastgoedmarkt, zwakke consumentenuitgaven en het coronavirus te keren.
  • Zo komt de Chinese centrale bank met diverse maatregelen om de liquiditeit op peil te houden, het ministerie van Financiën zet in op grotere belastingverlagingen en andere lastenverlichtingen.
  • De Chinese minister van Handel zegt “al het mogelijke” te zullen doen om het consumptieherstel, de buitenlandse handel en buitenlandse investeringen te stabiliseren.
  • Lees ook: Canadese premier Justin Trudeau suggereert dat China westerse landen tegen elkaar ‘uitspeelt’

China neemt volgend jaar verdere stappen om de economische groei te stabiliseren. Verschillende Chinese ministeries beloven daarbij meer maatregelen te nemen om de economische vertraging die wordt veroorzaakt door de problemen op de Chinese vastgoedmarkt, de zwakke consumentenuitgaven en het coronavirus, te keren.

Door de toenemende druk op de economie hebben de Chinese leiders het waarborgen van stabiliteit tot hun topprioriteit voor volgend jaar gemaakt. Alle regio’s en ministeries zijn opgeroepen om mee te werken om dat doel te bereiken.

De Chinese centrale bank heeft al gehoor gegeven aan de oproep en beloofde een monetair beleid te voeren dat bevorderlijk is voor de economische stabiliteit.

Vertraging economische groei in China

De People’s Bank of China zal een verscheidenheid aan monetaire beleidsinstrumenten gebruiken om de liquiditeit “redelijk en ruim” te houden en ervoor te zorgen dat de kredietgroei stabiel is. Ook het ministerie van Financiën gaat een fiscaal beleid voeren om de groei te stabiliseren, met grotere belastingverlagingen en andere lastenverlichtingen in 2022.

De Chinese economie is de afgelopen maanden vertraagd. De inzinking van de vastgoedmarkt treft de met schulden beladen projectontwikkelaars en ondermijnt ook de industriële productie. Daarnaast dalen de huizenprijzen en vertraagt de groei van de investeringen en de particuliere consumptie.

De opkomst van de omikronvariant vormt eveneens een extra bedreiging voor de op een na grootste economie ter wereld, omdat het de vraag naar export zou kunnen schaden. Strengere beperkingen in eigen land zouden de productie en consumentenuitgaven verder onder druk kunnen zetten.

Stimuleren herstel consumptie

In december verlaagde de centrale bank het leentarief met 5 basispunten nadat eerder al de kapitaaleisen van banken werden verlaagd. Banken hoeven daardoor minder achter de hand te houden en kunnen meer geld uitlenen aan bedrijven om de economie te stimuleren.

Gouverneur Yi Gang van de centrale bank wil het beleid in 2022 beter afstemmen op de reële economie, ofwel alle economische activiteiten die niet onder de financiële sector vallen.

De Chinese minister van Handel Wang Wentao zei ook "al het mogelijke" te zullen doen om het consumptieherstel, de buitenlandse handel en buitenlandse investeringen te stabiliseren.

De stijgende grondstofprijzen en stijgende arbeids- en transportkosten zullen het volgens de minister echter moeilijk maken voor China om de groei van de buitenlandse handel volgend jaar stabiel te houden.

LEES OOK: China vergrijst in rap tempo: in 2025 worden er mogelijk meer luiers verkocht voor volwassenen dan baby’s