• Internationale atleten en supporters krijgen mogelijk de kans om China’s digitale munt te proberen tijdens de Olympische Winterspelen van 2022.
  • Het zou de eerste keer zijn dat buitenlandse bezoekers de e-yuan mogen gebruiken.
  • De e-yuan is bedoeld voor binnenlands gebruikt en vervangt volgens de Chinese centrale bank niet valuta als de dollar.

Gebruik van China’s digitale yuan wordt mogelijk opengesteld voor internationale atleten en bezoekers van de Winterspelen in Beijing in 2022.

Dat vertelde Li Bo, de vicegouverneur van de Chinese centrale bank, afgelopen zondag op het Boao Forum for Asia in de Chinese plaats Bo’ao.

Dit zou de eerste keer zijn dat internationale bezoekers van China gebruik mogen maken van de digitale valuta. Met de e-yuan wordt momenteel proefgedraaid in verschillende Chinese steden.

E-yuan voorlopig beperkt tot Chinese steden

De Chinese centrale bank wil op korte termijn deze proeven met de e-yuan uitbreiden. De resultaten van het onderzoek zullen helpen bij de ontwikkeling van de digitale munt en de benodigde infrastructuur, vertelde Li. Volgens hem zijn er nog geen concrete plannen om de munt op landelijk niveau te gebruiken.

China wordt gezien als een van de leiders in de ontwikkeling van digitale valuta die gesteund worden vanuit een centrale bank. Het land is al sinds 2014 bezig met de ontwikkeling van de e-yuan.

Lees meer: Zo rolt China zijn digitale munt uit – met de e-yuan kan de Chinese overheid alle geldtransacties volgen

China is eveneens de eerste grote economie die zich hieraan waagt. Tot nu toe waren het vooral kleine landen zoals de Bahama's die hiermee experimenteerden.

Grote centrale banken van Europa en de Verenigde Staten ontwikkelen momenteel hun eigen digitale valuta, maar zijn ver verwijderd van proeven zoals die momenteel in China plaatsvinden. ECB-president Christine Lagarde zei onlangs dat een digitale euro nog minimaal vier jaar weg is.

Central bank digital currencies, oftewel CBDC's, mikken erop om cashtransacties te vervangen en zo betaalsystemen toegankelijker en betrouwbaarder te maken. Ook kunnen digitale munten van centrale banken internationale transacties makkelijker maken.

E-yuan als nieuwe ankervaluta?

De ontwikkeling van de e-yuan heeft tot zorgen geleid dat China de munt positioneert als ankervaluta in het digitale financiële systeem van de toekomst. Een ankervaluta is een munt waaraan andere landen de waarde van hun eigen munt al dan niet formeel gekoppeld hebben. De Amerikaanse dollar wordt hiervoor nogal eens gebruikt.

Volgens vicegouverneur Li zijn die zorgen onnodig. "Wat betreft de internationalisatie van de munt: wij hebben altijd volgehouden dat we niet de Amerikaanse dollar of andere internationale valuta willen vervangen. De komst van een digitale munt beschouwen we als een logische stap voor de yuan."

Uiteindelijk zal de markt verantwoordelijk zijn voor de impact van de e-yuan op wereldwijde investeringen en handel. Volgens Li is de digitale yuan momenteel vooral gericht op binnenlands gebruik. De centrale bank wil bovendien eerst een duurzame en betrouwbare infrastructuur bouwen in China, alvorens de munt te gebruiken voor wereldwijde transacties.

Li vertelde op het zakenforum dat de Chinese centrale bank op dit moment wel al samenwerkt met partners, zoals Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten, om de e-yuan in de toekomst te gebruiken.

Lees meer over digitale munten: