• Het lijkt erop dat China beveiligingscamera’s gebruikt om zo te controleren of inwoners van het land zich wel echt aan de quarantaine houden.
  • Hoewel het land dat niet officieel naar buiten heeft gebracht, zeggen sommige mensen wel dat er camera’s voor hun deur of zelfs in hun huis werden geïnstalleerd.
  • “Ik voelde me echt een gevangene in mijn eigen huis”, zegt iemand die het overkwam tegen CNN.

China heeft een behoorlijk agressieve maatregel genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land richt nu camera’s op de voordeuren van mensen die in quarantaine moeten, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN

Het land heeft zelf niet officieel bekendgemaakt dat het mensen op deze manier in de gaten houdt. CNN baseert zich op posts op sociale media en interviews met mensen die het overkwam. Daaruit blijkt dat China al sinds februari de camera’s ophangt.

Eén camera per twee inwoners

In 2018 schatte de Amerikaanse krant The New York Times dat China zo’n 200 miljoen beveiligingscamera’s heeft om de publieke ruimte in de gaten te houden. Uit een onderzoek waar de krant de South China Morning Post over schreef, bleek dat dit jaar één camera per twee inwoners in het land zou moeten hangen. 

Van de top 10 steden ter wereld waar de meeste beveiligingscamera’s hangen, zijn er volgens onderzoeksbureau Comparitech 8 Chinees. De stad Chongqing is het best bewaakt. Daar hangen 2,6 miljoen camera’s, terwijl er 30,5 miljoen mensen wonen.

Zonder waarschuwing een camera bij voordeur

De Ierse expat Ian Lahiffe was op gezoek bij zijn familie, en moest toen hij terugging naar Peking verplicht in quarantaine. Tegen CNN zegt hij dat de ochtend nadat hij terug was, er zonder waarschuwing een camera tegenover zijn huis werd geïnstalleerd.

“Dat is een enorme inbreuk op je privacy”, zegt hij. ” En ik weet niet eens of het wel helemaal legaal is.” 

De Scandinavische expat Lina Ali, die haar verhaal onder een pseudoniem deed tegen CNN, zegt dat er op de eerste dag van de quarantaine ook voor haar deur een camera werd geïnstalleerd. De conciërges van het gebouw zeiden tegen haar dat de camera verbonden was met het politiebureau.

“Daardoor voelde ik me echt een gevangene in mijn eigen huis.”

Camera in woonkamer

Ook William Zhou moest in quarantaine toen hij in februari terugkeerde naar Changzhou, in het oosten van China. Hij zegt tegen CNN dat een maatschappelijk werker en politieagent een camera in zijn huis installeerden. De camera kwam in een kastje te staan en was op zijn voordeur gericht.

Zhou gebruikte ook een pseudoniem om met CNN te kunnen praten en zegt dat niet alleen de voordeur op de camera te zien was, maar ook een deel van zijn woonkamer. Daarom vroeg hij aan de politie of de camera niet buitenshuis geïnstalleerd kon worden, maar de agent was bang dat hij dan vernield zou worden door vandalen. 

“Dat de camera binnenshuis geïnstalleerd werd, was echt een inbreuk op mijn privacy.”

Zhou is niet de enige bij wie de camera binnenshuis geïnstalleerd werd, zegt hij. Volgens hem gebeurde het ook bij twee andere bewoners van zijn complex die in quarantaine moesten.

Grote psychologische impact

De autoriteiten hebben bevestigd dat er camera’s worden gebruikt om te controleren of mensen zich aan de quarantaine houden, maar gingen verder niet in op de mate waarin er gehandhaafd wordt, meldt CNN.

“De camera had psychologisch gezien enorm veel impact op me”, zegt Zhou tegen de zender. “Ik probeerde zo min mogelijk te bellen omdat ik bang was dat de camera de gesprekken op zou nemen. Ik maakte me er continu zorgen over, zelfs als ik in bed lag met de deur naar de slaapkamer dicht.”

Lees meer over privacy in de coronacrisis: