Na maanden van relatieve rust, is de cryptomarkt weer flink in beweging. Dit keer door een obscuur gevecht tussen twee groepen ontwikkelaars die elk achter een nieuwe variant van de cryptomunt bitcoin cash zitten.

We nemen de belangrijkste ontwikkelingen kort door:

Bitcoin cash is gesplitst: maar wat is de status van de opvolgers?

De cryptomunt bitcoin cash, die eerder is afgesplitst van de bitcoin, is sinds afgelopen donderdag speelbal van een strijd tussen twee groepen ontwikkelaars. Het gaat hierbij om de beoogde technische opzet van bitcoin cash.

Bitcoin cash is donderdag verder gesplitst in twee versies: bitcoin ABC en bitcoin SV. Beide rompmunten hebben nu een eigen digitaal logboek (blockchain) waar transacties worden vastgelegd.

De onzekerheid die is ontstaan, draait om de mogelijkheid dat de twee groepen controle over elkaars netwerk proberen te krijgen. Als één groep die strijd wint, kan deze groep transacties op het andere netwerk blokkeren.

De afgelopen dagen zijn grote handelsfora begonnen met het verwerken van transacties van respectievelijk bitcoin ABC en Bitcoin SV. Die worden ook getoond op de site coinmarketcap.com.

Zie hier voor bitcoin ABC.

(klik op grafiek voor uitvergroting; bron: coinmarketcap.com)

en hier voor bitcoin SV.

(klik op grafiek voor uitvergroting; bron: coinmarketcap.com)

Bij de overgang van bitcoin cash naar bitcoin ABC en bitcoin SV wordt een ruilverhouding gehanteerd van 1 bitcoin cash = 1 bitcoin ABC en 1 bitcoin cash = 1 bitcoin SV.

Op de koersborden noteert bitcoin ABC maandag 13 procent lager op 237 dollar en bitcoin SV staat 26 procent in de min op 88 dollar.

In beide gevallen staat bij de notering IOU (een benaming van een schuldbewijs). Dit om aan te geven dat gelet op de onzekere status van de onderliggende netwerken, het niet zeker is dat er een 'stabiele' handel mogelijk is waarbij je zeker bent van een transactie.

Handelsvolume stable coins loopt op

Terwijl de cryptomarkt als geheel ook maandag zwakjes oog, zijn er uitzonderingen. Zogenoemde stable coins, waarvan de waarde één-op-één is gekoppeld aan bijvoorbeeld de dollar, kennen fors hogere handelsvolumes.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Zo laat onder meer de USD Coin de afgelopen dagen een verdubbeling van de handelsvolumes zien. Dit duidt erop dat cryptobeleggers op zoek gaan naar cryptomunten die gekoppeld zijn aan beleggingen met een waarde buiten de cryptowereld.

Bitcoin blijft net hangen boven $5.000

De bitcoin, nog altijd de grootste cryptomunt, tikte maandagochtend een dieptepunt vaan van 5.165 dollar, om daarna weer iets op te veren.

Volgens technisch analist Omkar Godbole biedt de grens van 5.000 dollar een belangrijk steunpunt voor de bitcoin. Het ziet er niet meteen naar uit dat de bitcoin daar doorheen zakt. Mocht dat wel gebeuren dan voorziet Godbole een verdere daling richting 4.100 dollar.

(klik op grafiek voor uitvergroting; bron: finanzen.nl)

De tabel hieronder laat het marktbeeld zien bij de acht grootste cryptomunten op maandagmiddag.

De nummer 8 is tether, een cryptomunt waarvan de waarde is gekoppeld aan de dollar. Vandaar de vrijwel onveranderde koers.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

LEES OOK: 5 punten waarop je moet letten bij het kiezen van je zorgverzekering voor 2019