Bestuursvoorzitters van Amerikaanse bedrijven balen van het Sheryl Sandberg-effect. Geïnspireerd door de operationeel directeur van Facebook vragen steeds meer vrouwen om loonsverhoging.

Sheryl Sandberg, de operationeel directeur van Facebook, is succesvol, rijk en uitgegroeid tot een rolmodel voor vrouwen die een carrière nastreven.

Inmiddels zet ze zich ook actief in als voorvechtster van vrouwenrechten. In maart 2013 verscheen haar boek Lean In: Women, Work, and the Will to Lead,  waarin ze vrouwen aanspoort om voor hun carrière te gaan ongeacht de discriminatie en de problemen, zoals de zorg voor kinderen, die ze ondervinden.

Bij het nastreven van een carrière hoort ook goede beloning; en een gelijk aan die mannen ontvangen voor hetzelfde werk. Dat laatste begint sommige mannelijke bestuursvoorzitters een beetje te ergeren.

“Overal waar ik kom zeggen mannen mij ‘Je kost ons teveel geld. Vrouwen eisen nu dat ze hetzelfde krijgen betaald als mannen’. Ik zeg hen dan ‘Het spijt me niet, integendeel’ “, vertelde Sandberg tijdens Fortune’s most Powerfull Women Summit, schrijft Business Insider.

Loopbaan Sandberg

Sandbergs eigen loopbaan is behoorlijk indrukwekkend. Ze studeerde aan de prestigieuze Harvard University, werkte als hoge ambtenaar voor het ministerie van financiën en in een topfunctie bij Google. In 2008 werd ze door Mark Zuckerberg werd binnengehaald als Chief Operating Officer, ofwel operationeel directeur, van Facebook.

Bij de beursgang van Facebook werd Sandberg multimiljonair. Hoewel haar precieze vermogen onbekend is, ligt het ergens tussen de 400 en 500 miljoen dollar. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.