Gedurende de afgelopen 34 jaar heeft Stephen Schwarzmann de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone uitgebouwd tot één van de meest invloedrijke financiële instellingen ter wereld. Blackstone is ooit begonnen als een private-equitybedrijf en uitgegroeid tot een financiële gigant met een beheerd vermogen van rond de 500 miljard dollar.

CEO en mede-oprichter Schwarzmann vertelt aan Business Insider dat zijn bedrijf zo succesvol is, omdat dat hij alleen mensen aanneemt met een “dikke 10” voor de vaardigheden die ze meebrengen.

Schwarzmanns aannamebeleid houdt in dat hij in eerste instantie mensen uitzoekt met bewezen exceptionele vaardigheden. Skills dus. Vervolgens selecteert hij diegenen van wie hij de manier van denken goed kan volgen. Dit zorgt voor een vloeiende communicatie en voor breed gedragen besluiten, zelfs als partijen het in eerste instantie niet met elkaar eens zijn.

Er zijn CEO’s die voorrang geven aan de zogenaamde culture fit (het passen in een bedrijfscultuur) en die geloven dat vaardigheden binnen het bedrijf aangeleerd kunnen worden. Maar Schwarzmann ziet het omgekeerd. Hij wil gewoon iemand met wie hij kan werken en die de klus klaart; je aanpassen aan een bedrijfscultuur zou automatisch moeten gebeuren.

Wat vraag je als CEO aan kandidaten voor topfuncties?

Schwarzmann zegt dat het aannemen van topbestuurder Tony James in 2002 één van de beste beslissingen van zijn loopbaan is geweest. Op de vraag van Business Insider hoe het eerste interview met James verliep, antwoordde Schwarzmann: “Het was eigenlijk hartstikke leuk.”

“Bij de juiste persoon gaat zo’n gesprek soepel en is het leuk en interessant”, zegt hij. “En vervolgens probeer je erachter te komen of er verschillen in opvatting zijn, en dan bespreek je die op een open manier.”

Schwarzmann zegt dat hij zijn kandidaten voor topposities test door situaties naar voren te brengen die zich in het verleden hebben voorgedaan bij Blackstone. Vervolgens stelt hij vragen in de trant van “Denk je dat dat een goed idee was? Was het een goede deal of een slechte deal? Denk je dat ze de prijs omhoog hadden moeten brengen? Of hadden ze langer moeten wachten?”

Lees ook op Business Insider

Tijdens deze gesprekken zoekt hij naar een heldere redenering, onafhankelijk van het antwoord. Dat wil zeggen: Schwarzmann wil iemands manier van denken kunnen volgen, ongeacht of de kandidaat aangeeft dat de deal die ze bespreken geweldig was of een flop.

Larry Fink

Een andere dikke tien die Schwarzmann heeft aangenomen is Larry Fink, wiens firma BlackRock zich in 1994 afscheidde van Blackstone. Daarna groeide BlackRock onder Fink uit tot de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met een beheerd vermogen van zo’n 7.000 miljard dollar.

Schwarzmann heeft er achteraf gezien spijt van dat hij Fink is kwijtgeraakt en geeft aan dat werken met toptalent niet altijd een win-winsituatie is. Mensen die hij als onafhankelijke denkers heeft aangenomen doen af en toe dingen waar hij het niet helemaal mee eens is.

“Als je zo’n persoon nodig hebt om een nieuw bedrijfsonderdeel te ontwikkelen omdat je zelf niet weet hoe het moet, dan heb je iemand die bij de wereldtop hoort”, zegt Schwarzmann. “Dat zijn tienen, dat is hoe ze aan de top zijn gekomen. Jij moet ze steunen en hun partner worden. Dan gebruiken ze hun deskundigheid om iets prachtigs op te bouwen.”

Meer over recruitment en solliciteren: