Topstrateeg Andrew Milligan van Standard Life Aberdeen beleeft weinig plezier aan het volgen van het monetaire beleid van centrale banken. Die zijn wel heel voorspelbaar geworden.

“Centrale banken zijn zooo saai”, verzuchtte Milligan tijdens een perslunch rondom de outlook op 2018 van de Britse vermogensbeheerder. De stappen die zij gaan zetten, kondigen zich vaak al maanden van tevoren aan. De Federal Reserve, ECB en hun collega’s zijn uiterst voorzichtig geworden.

“Ze waarschuwen al lang vooraf wat ze gaan doen”, legt Milligan uit. “We weten allemaal dat de Fed de rente gaat verhogen in december, we weten allemaal dat de ECB het beleid nog niet gaat verkrappen voor volgend jaar zomer.”

Het heeft te maken met de schokken die de centrale banken kunnen veroorzaken op het moment dat zij onverwachte stappen gaan zetten. Dat zorgt voor angst bij de centrale bankiers. Milligan: “Ze willen niet dat mensen zeggen: jij hebt een terugval veroorzaakt.”

‘Klaas Knot heeft zeker gelijk’

Het ruime monetaire beleid zorgt er deels voor dat de markten dit jaar genoeg steun hebben gehad tijdens politieke onzekerheden, zoals de Franse verkiezingen en de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea.

Milligan: "Het is de vraag in hoeverre de markten hiermee om hebben kunnen gaan met dank aan de steun van de centrale banken. We moeten niet vergeten hoeveel geld er in de markten wordt gepompt, waarmee beleggers vervolgens meteen op een kleine dip in kunnen kopen."

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, pleitte er onlangs voor dat de ECB zo snel mogelijk hun steun afbouwt. Volgens hem is het niet meer nodig, omdat de economie zelf al genoeg op stoom is en er geen risico meer is op deflatie.

Milligan sluit zich aan bij de woorden van de Nederlandse centrale bankier: "Hij heeft zeker gelijk. Dit is niet een situatie die zich maar voort kan blijven zetten."

LEES OOK OP FINANZEN.nl: