• Het werkloosheidspercentage is in februari stabiel gebleven en kwam volgens het CBS uit op 3,6 procent van de beroepsbevolking.
  • Ook het aantal WW-uitkeringen daalde licht, maar er zijn wel grote verschillen per sector en per leeftijdsgroep.
  • Vooral onder jongeren blijkt het aantal WW-uitkeringen het afgelopen jaar hard gestegen.

Het aantal werklozen is in februari iets gestegen, maar de beroepsbevolking werd ook groter, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee kwam de werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking gelijk uit met januari op 3,6 procent.

In eerdere maanden daalde het werkloosheidscijfer juist hard. Het aantal werklozen kwam in februari op basis van de nieuwe cijfers uit op zo’n 340.000 mensen.

Het werkloosheidspercentage wordt gemeten via peilingen waarbij mensen die actief op zoek zijn naar een baan, maar geen betaald werk hebben, tot de werklozen worden gerekend.

In de cijfers worden mensen die niet actief naar werk zoeken, of daar niet voor beschikbaar zijn, niet tot de beroepsbevolking gerekend. Deze mensen tellen dus ook niet mee als werkloos.

De afgelopen maanden zijn meer mensen op zoek gegaan naar een baan. Tegelijk is het aantal mensen dat een baan vond in de afgelopen drie maanden groter geweest dan het aantal afvallers. Er waren 194 duizend mensen die direct een baan vonden, terwijl minder mensen (172 duizend) stopten de arbeidsmarkt verlieten.

Grote toename in WW-uitkeringen onder jongeren

Het UWV verstrekte de afgelopen maand 2,5 duizend minder WW-uitkeringen dan in januari. Over een heel jaar bezien is het aantal WW-uitkeringen wel opgelopen; ten opzichte van een jaar gelezen zitten er 45.900 mensen meer thuis in de WW.

Bij jongeren is de grootste toename in uitkeringen te zien, terwijl de oudste leeftijdsgroep er juist relatief goed vanaf komt.

Vorige maand bleek al dat sommige sectoren hard worden geraakt door de gevolgen van de crisis, terwijl er in andere weinig pijn te voelen is. Sectoren als de detailhandel, horeca en catering, uitzendsector en cultuurbranche lijden daarbij hard onder de gevolgen van de strengere lockdown.

Lees over werk een carrière ook: