Voor het eerst sinds juli 2011 is het aantal ondernemers dat een groei in personeel verwacht groter dan het aantal dat een afname verwacht.

In september verwachtte 11,7 procent dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal toenemen, terwijl 11,2 procent rekende op een afname. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden kwam daarmee uit op 0,5, blijkt uit de maandelijkse enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

(klik voor vergroting)

Verwachte-personeelssterkte-komende-drie-maanden-15-09-21

Verder meldt het CBS dat het vertrouwen van ondernemers in de industrie in september iets is gestegen ten opzichte van augustus. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 3,5 in augustus naar 3,8 in september.

Producentenvertrouwen-industrie-seizoengecorrigeerd-15-09-21

De toename komt vooral doordat ondernemers positiever zijn over hun orderportefeuille en hun voorraden. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Lees ook op Business Insider

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Industriële producenten zijn positiever over hun voorraden gereed product en hun orderportefeuille. Over de productie in de komende drie maanden zijn ze echter minder positief dan in augustus.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl