Voorvrouw Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt “nooit nooit”. Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. Van der Plas vindt de rol van fractieleider beter bij haar passen en heeft andere mensen in gedachten die premier zouden kunnen worden.

“Die rol die ik heb als fractieleider en Kamerlid, controleren, dat vind ik gewoon een hele mooie rol die goed bij me past”, zegt Van der Plas. Ze heeft een paar “hele goede mensen” in haar hoofd die “dat zouden kunnen” als BBB bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen de grootste wordt en in het kabinet komt. “Of ze dat willen is een tweede.”

Door de grote overwinning van BBB bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer komt de partij met 17 zetels in de Eerste Kamer. De VVD haalt 10 zetels en GroenLinks (8 zetels) en de PvdA (7 zetels) samen 15 zetels. De Eerste Kamer telt in totaal 75 zetels, de helft van het aantal zetels in de Tweede Kamer.

Een paar weken vóór de verkiezingen van 15 maart noemde Van der Plas een eventueel premierschap nog “een beetje voorbarig” en ook op verkiezingsavond zei ze nog niet te weten of ze dat wel zou willen.

"Ik worstel er heel erg mee, want ik heb helemaal geen zin om naar het buitenland te gaan", zei Van der Plas eind februari op een verkiezingsbijeenkomst. "Dan moet ik naar Indonesië en naar Washington en naar Davos. Daar wil ik al helemaal niet naartoe. Dan komen ze maar naar mij, dan komt Biden maar hier naartoe."

Bij WNL op Zondag liet Van der Plas een vergelijkbaar geluid horen. "Dat klinkt misschien een beetje raar hoor, maar ik heb dus helemaal niks met dit soort dingen", zei de leider van BBB na beelden te hebben gezien van Mark Rutte die de Franse president Emmanuel Macron in januari vriendschappelijk ontvangt in Den Haag. "Als je minister-president bent, dan moet je met al deze mensen gaan praten, zwaaien, lachen voor de camera", verzuchtte ze.

BBB grootste partij in peiling van Maurice de Hond

Volgens een zondag naar buiten gebrachte peiling van Maurice de Hond zou BBB met een ruime voorsprong de grootste partij worden als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden.

Volgens De Hond zou BBB op 33 zetels uitkomen in de Tweede Kamer, gevolgd door 19 zetels voor de VVD. GroenLinks zou 15 zetels halen en de PvdA 12 zetels, wat samen neerkomt op 27 zetels. D66 zou terugvallen naar 9 zetels en het CDA naar 7 zetels.

Naar aanleiding van deze peiling zegt Van der Plas "zeker" klaar te zijn voor verkiezingen bij een eventuele kabinetsval.

Van der Plas zegt dat ze direct na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 een "groslijst" is gaan maken van mensen die namens BBB in de Tweede Kamer kunnen komen. Ze heeft er vertrouwen in dat ze met een goede lijst kan komen, nadat ze ook veel moeite heeft gestoken om dat te doen voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

LEES OOK: Forse druk op kabinet om stikstofbeleid om te gooien…maar kabinet Rutte kan in de Eerste Kamer waarschijnlijk om BBB heen