• Nederlanders kopen in 2021 meer caravans en campers dan ooit.
  • Door de coronacrisis is kamperen toegenomen in populariteit.
  • Ook naar tweedehands campers en caravans is grote vraag.

Jarenlang daalde het aantal caravans in Nederland, maar in 2021 is er sprake van een opvallende opmars.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar werden 7.869 nieuwe caravans geregistreerd. Dat is volgens gegevens van Kampeer en Caravan Industrie (KCI), BOVAG en dataleverancier RDC het hoogste aantal in de laatste tien jaar.

Het aantal verkochte nieuwe caravans tot en met september ligt ruim een kwart boven het verkoopniveau van de eerste negen maanden in 2020, toen 6.276 exemplaren de showrooms verlieten.

Ook werden er in dezelfde periode 2.785 campers verkocht, meer dan ooit in Nederland. De verkoop van nieuwe kampeerwagens ligt bijna 27 procent hoger dan de eerste drie kwartalen van vorig jaar.

Naast de grote vraag naar nieuwe exemplaren groeit ook de markt voor tweedehands caravans en campers. Dit jaar werden er tot en met september 13.027 tweedehands caravans verkocht en 13.462 gebruikte kampeerauto's.

Lees ook: Tweedehands camper kopen? Dit kun je krijgen voor een budget tussen de €10.000 en €30.000

Mensen kamperen vaker door corona

Volgens BOVAG hebben veel mensen als gevolg van de coronapandemie het kamperen (her)ontdekt. In plaats van een verre vliegreis richting een hotel is een kampeervakantie met eigen caravan of camper een aantrekkelijk alternatief gebleken.

"Avontuur, vrijheid en onafhankelijkheid zijn de belangrijkste drijfveren achter de aankoop van een camper. En sinds vorig jaar komt er nog eentje bij: veilig kunnen reizen in coronatijd", zei voorzitter Leo Diepemaat van branchevereniging KCI tegen De Telegraaf.

Vorig jaar vreesde de branchevereniging juist nog dat de markt volledig zou instorten door de uitbraak van het coronavirus. "Toen lag de verkoop bijna twee maanden helemaal stil. Maar daarna ging het los, en kende de branche zelfs maanden waarbij de verkoop met 85 procent steeg", aldus Diepemaat.

Caravan en camper in trek bij jonge mensen

BOVAG signaleerde eerder al dat veel jonge mensen campers en caravans aanschaffen. Het caravan- en camperbezit nam vlak na het uitbreken van de coronacrisis het snelst toe onder de jongste groep van 18 tot en met 25 jaar.

"Voor jongeren en voor gezinnen met kleine kinderen is de camping natuurlijk de ultieme vakantiebestemming", zei Siewert Gorter, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven, in augustus 2020 tegen persbureau ANP.

"Kamperen blijkt niet alleen een geweldig alternatief voor verre reizen, maar ook nog eens coronaproof. Bovendien denken jongeren met en zonder kinderen al gauw met een warm gevoel terug aan de mooie tijd vroeger op de camping met hun eigen ouders."

Lees meer over campers: