• Meer dan de helft van de Amerikanen verwacht een herhaling van rellen zoals die op 6 januari 2021 plaatsvonden bij het Capitool.
  • Uit een enquête van Axios en Momentive blijkt ook dat een derde van de Amerikanen het vertrouwen in de democratie verloren heeft.
  • Voor de bestorming van het Capitool, die donderdag precies een jaar geleden plaatsvond, zijn inmiddels meer dan zevenhonderd mensen gearresteerd.
  • Bekijk ook: Een jaar later: Opstand in het Capitool – waar zijn ze nu?

Meer dan de helft van de Amerikanen denkt dat zich in de nabije toekomst opnieuw gebeurtenissen zullen plaatsvinden die vergelijkbaar zijn met de bestorming van het Capitool door aanhangers van voormalig president Donald Trump op 6 januari 2021, zo blijkt uit een enquête van Axios en Momentive.

Uit de peiling blijkt dat 57 procent van de ondervraagde Amerikanen aangeeft dat er waarschijnlijk vergelijkbare rellen zullen plaatsvinden. En meer dan een derde van de geënquêteerden – zo’n 37 procent – zegt dat ze “het vertrouwen in de Amerikaanse democratie heeeft verloren.” Slechts 49 procent zegt nog wel vertrouwen te hebben in de democratie. 

Een jaar na de bestorming van het Capitool zijn daar meer dan 700 mensen voor gearresteerd en ruim 150 daarvan hebben al schuld bekend in een federale rechtbank.

Bij de rellen van 6 januari 2021 wilden aanhangers van Donald Trump de bevestiging van de verkiezingswinst van Joe Biden in het Amerikaanse Congres voorkomen. Meerdere relschoppers kwamen daarbij om het leven en ook een politieman stierf aan de gevolgen van een hartaanval tijdens de bestorming.

Vorig jaar is een speciaal comité van het Huis van Afgevaardigden gevormd om onderzoek te doen naar de opstand. Daarin zitten slecht twee Republikeinen, Adam Kinzinger en Liz Cheney. Beiden zijn fel bekritiseerd door hun eigen partij vanwege hun betrokkenheid bij het onderzoek. Alle andere Republikeinen weigeren eraan deel te nemen. 

Uit de enquête blijkt dat 58 procent van de Amerikanen het werk van het onderzoekscomité steunt, maar dat daar een enorm verschil in zit tussen beide partijen. Van de ondervraagde Democraten steunt 88 procent het onderzoek, terwijl dat bij de Republikeinen slechts 32 procent is.

Biden wijst met beschuldigende vinger naar Trump

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag in zijn toespraak ter herdenking van de bestorming van het Capitool Amerikanen opgeroepen politiek geweld in het land niet te tolereren. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de bestorming volledig bij zijn voorganger Donald Trump. Hij "creëerde een web van leugens over de verkiezingen" omdat hij zijn eigenbelang belangrijker vindt dan de belangen van zijn land, aldus Biden.

"Worden wij een land dat politiek geweld als norm heeft? Worden we een land waar partijgebonden ambtenaren de wil van het volk tenietdoen? We kunnen het ons niet veroorloven om zo'n land te worden", sprak Biden. "Amerikanen moeten leugens gaan herkennen en niet leven in een schaduw van leugens."

Trump is volgens hem nog altijd een bedreiging voor de democratie. "Ik zal dit land verdedigen", zei hij strijdvaardig. "Ik zal niet toestaan dat iemand een mes op de keel van de democratie zet."

Biden hield zijn toespraak in de hal van het Capitool. Onder anderen vicepresident Kamala Harris was daarbij. Zij riep haar landgenoten op zich te verenigen om de democratie te verdedigen. "De Amerikaanse spirit wordt op de proef gesteld."

Veel Republikeinen kwamen niet. Een aantal, zoals de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell, is bij de begrafenis van een partijgenoot, maar de afwezigheid tekent volgens Amerikaanse media ook de verdeeldheid in het politieke landschap.

Trump: Biden zaait verdeeldheid

Trump noemde de speech van Biden "politiek theater om de aandacht af te leiden van het feit dat Biden compleet en totaal heeft gefaald", schreef de voormalige president in een verklaring.

Biden maakt de VS kapot met zijn beleid, aldus Trump in een bericht dat zijn woordvoerster Liz Harrington op Twitter verspreidde.

Volgens Trump heeft zijn opvolger ervoor gezorgd dat de VS geen grenzen meer hebben, de controle over de coronapandemie volledig zijn verloren en energie-afhankelijk zijn geworden.

Ook wijst hij op de hoge inflatie, de chaos in het leger en de "gênante" terugtrekking uit Afghanistan. Opnieuw beweert de Republikein zonder bewijsvoering dat hij op frauduleuze wijze van de verkiezingsoverwinning is beroofd.

Trump had voor donderdag een persconferentie gepland, maar stelde die eerder deze week uit naar later in de maand.

LEES OOK: Biden legt schuld bestorming Capitool bij Trump: ‘Tragische climax van wat zijn presidentschap het land heeft aangedaan’