• Onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers over nieuwe cao’s zijn stil komen te liggen.
  • Bedrijven zijn vooral bezig om te kijken hoe ze de coronacrisis kunnen overleven.
  • Aanvankelijk eiste de FNV een gemiddelde loonsverhoging van 5 procent dit jaar, maar dat is onrealistisch geworden.

Onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over nieuwe cao-akkoorden zijn helemaal stil komen te liggen door de coronacrisis. Duidelijk is dat er van voorgenomen loonsverhogingen dit jaar weinig terecht zal komen.

Dat meldt De Telegraaf dinsdag.

Afgelopen december was de loonstijging in cao-afspraken nog hoger dan ooit. Volgens cijfers van werkgeversorganisatie AWVN bedroeg de gemiddelde afgesproken loonstijging  toen 3,1 procent.

Over heel 2019 gingen de lonen in cao-afspraken met gemiddeld 2,8 procent omhoog. En voor dit jaar dachten vakbonden aanvankelijk opnieuw een forse loonstijging te kunnen eisen. De FNV mikte op een loonstijging van 5 procent voor 2020.

En toen sloeg de coronacrisis toe.

Stijging lonen in 2020 achterhaald door realiteit coronacrisis

Onderhandelingen over nieuwe cao’s in onder meer de transportsector, de bouw en de kappersbranche zijn helemaal stil komen te liggen. “Tenzij er een wonder gebeurt zijn er in mei een miljoen mensen met een verlopen cao”, zegt een woordvoerder van de AWVN tegen De Telegraaf.

Volgens cao-deskundige Henk Strating is de kans klein dat er op korte termijn nieuwe collectieve loonafspraken worden gemaakt, omdat alles in het teken staat van inspanningen om bedrijven overeind te houden, zegt hij tegen de krant.

Lees ook op Business Insider

De FNV erkent dat een loonsverhoging van 5 procent als inzet dit jaar niet meer realistisch lijkt.

Lees meer over het coronavirus: