Hoogleraar straf- en procesrecht Piet Hein van Kempen denkt dat Nederland op juridische gronden de teelt en handel van wiet kan legaliseren.

Dat stelt jurist Van Kempen maandag tegenover De Volkskrant, in een toelichting op een rapport dat hij met universitair docent Masha Fedorova heeft geschreven in opdracht van 27 gemeenten.

Het juridische argument om legalisering van de wietteelt mogelijk te maken ligt volgens hoogleraar Van Kempen bij een beroep op mensenrechten.

Legalisering van het telen en gebruik van cannabis kan criminaliteit, corruptie en gezondheidsrisico’s verminderen. Dat zou zwaarder wegen dan het verbod op wietteeelt- en handel dat volgens VN-drugsverdagen geldt.

Geen legale export van Nederwiet

Van Kempen geeft in het rapport geen oordeel over het voordeel van legalisering van cannabis, ten opzichte van het huidige Nederlandse gedoogbeleid – het gebruik van wiet is toegestaan, maar teelt en handel zijn officieel verboden.

Wel stellen Van Kempen en Fedorova dat andere landen geen last mogen hebben van een legalisering van de wietteelt- en handel. Er mag dus geen sprake zijn van export en de legale productie moet streng gecontroleerd worden.

De 27 gemeenten die de opdracht hebben gegeven voor het rapport, zijn tevreden over de conclusies. "Legalisering van cannabis biedt gemeentebesturen 'zicht op wat nu onzichtbaar is'. Met legalisering kunnen we de uitwassen van het gedoogbeleid terugdringen", aldus de Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) tegenover De Volkskrant.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl