Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


Een Canadese tiener is gearresteerd voor het stelen van omgerekend 32 miljoen euro aan cryptomunten.

Een deel van het gestolen geld is gebruikt voor de aanschaf van een online gebruikersnaam die in de gamegemeenschap als zeldzaam wordt beschouwd. De autoriteiten konden de aankoop terugleiden naar de verdachte, zo meldde de Hamilton Police Service in een persbericht.

Het slachtoffer van de diefstal van miljoenen aan cryptomunten was het doelwit van een sim-swapping scam, maakte de politie bekend. Volgens de autoriteiten is er nog nooit zo veel geld buitgemaakt bij een cryptodiefstal met één slachtoffer.

Bij sim-swapping belt iemand met criminele intenties de telecomprovider van het slachtoffer in een poging het telefoonnummer over te zetten op een andere simkaart.

Om zich voor te kunnen doen als het slachtoffer, speurt de fraudeur gewoonlijk eerst het internet af naar relevante persoonlijke gegevens, zoals de geboortedatum, de adresgegevens en het telefoonnummer.

Als de fraudeur erin is geslaagd het nummer over te zetten, kan diegene naar het nummer verstuurde verificatiecodes onderscheppen. Hierdoor wordt toegang verkregen tot de accounts van het slachtoffer, zoals zijn of haar e-mail, betaaldiensten of sociale media.

LEES OOK: Cryptovalutabedrijf biedt de hacker die $600 miljoen stal een baan als beveiligingsadviseur