De onzekerheid rond het Griekse lidmaatschap van de eurozone is voer voor beursspeculanten. Een Canadese drukker van geldbiljetten en paspoorten zag zijn beurskoers de afgelopen vijf dagen fors oplopen: beleggers speculeren op een mogelijke megaorder voor Griekse bankbiljetten, al geeft de drukker zelf geen krimp.

Aandelen van de Canadese drukkker van geldbiljetten en paspoorten Fortress Paper zijn in vijf dagen tijd meer dan 70 procent geklommen.

De Amerikaanse beurssite ZeroHedge gooide dinsdag olie op het vuur door te wijzen op het feit dat Fortress Paper tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis van 2012, melding maakte van een grote order. Op dat moment stond niet alleen het Griekse eurolidmaatschap, maar ook dat van Italië, Spanje en Portugal ter discussie. Auteur Tyler Durden stelde afgelopen dinsdag: “Dit keer schiet het aandeel omhoog, vooralsnog zonder dat er nieuws is.”

(bron grafiek: Bloomberg; klik voor uitvergroting)

fotress

Durden van ZeroHedge deed dinsdag ook een duidelijke suggestie: "Dit zou de simpelste hedge (bescherming, red) kunnen zijn tegen een wanordelijke Grexit." Ofwel, beleggers die willen gokken op een eventuele uittreding van Griekenland uit de eurozone, kunnen inzetten op een mogelijke order voor de Canadese drukker om een alternatieve Griekse munt te gaan drukken.

Door alle speculatie voelde Fortress Paper zich dinsdagavond genoodzaakt te reageren dat het bedrijf zich "niet bewust is van welke reden dan ook voor de toename van de marktactiviteit rond het aandeel".

Fortress heeft een drukkerij in Zwitserland die onder meer bankbiljetten, visa's en paspoorten aflevert.

Griekse crisis

Intussen is het afwachten of de Griekse regering en diens internationale schuldeisers op korte termijn tot een akkoord kunnen komen over de uitbetaling van een restantbedrag van ruim 7 miljard euro aan noodsteun.

Struikelblok is de mate waarin de linkse premier Alexis Tsipras toe wil geven aan eisen van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om bezuinigings- en hervormingsafspraken na te komen. Vooral zaken als versobering van de Griekse pensioenen en verdere liberalisering van de arbeidsmarkt liggen gevoelig.

Dinsdag bleek Griekenland in staat om een lening van 750 miljoen euro af te lossen aan het IMF. Maar daarbij maakten de Grieken wel gebruik van een noodfaciliteit van 650 miljoen euro bij datzelfde IMF, zodat het land netto slechts 100 miljoen euro hoefde op te hoesten.

Begin juni moet Griekenland opnieuw een substantiële aflossing doen aan het IMF. Zie ook het overzicht: 17 momenten waarop het de komende maanden mis kan gaan met Griekenland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl