De politieke stabiliteit in Canada contrasteert sterk met de chaotische situatie rond de Amerikaanse verkiezingen.

De Canadese dollar doet het dan ook relatief goed ten opzichte van de dollar.

Op de langere termijn blijft de Canadese dollar echter gevoelig voor zwakke olieprijzen, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump besmet is geraakt met Covid-19, gaf de dollar eind vorige week opvallend genoeg een duw in de rug. De Amerikaanse munt is vaak in trek als de onzekerheid in de financiële wereld toeneemt.

Als gevolg van de besmetting, schort Trump zijn verkiezingscampagne in ieder geval tijdelijk op. De race om het presidentschap wordt zo nog minder goed onvoorspelbaar.

Wie erop hoopte dat het eerste debat tussen Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden wat meer duidelijkheid zou brengen, kwam vorige week bedrogen uit. Het was een vreselijke vertoning waarbij de kandidaten geen mogelijkheid onbenut lieten om de ander in de rede te vallen of te beledigen. Het debat had meer weg had van een ordinaire kroegruzie, dan van een volwassen uitwisseling van standpunten.

Eigenlijk kende de avond alleen maar verliezers. Alhoewel? Een datajournalist van The Economist plaatste na het debat een tweet met een grafiek van zoekopdrachten in Google voor ‘move to Canada’. Daar was een sterke stijging te zien.

Canadese dollar, de loonie, in trek

In verschillende opzichten heeft de noorderbuur een duidelijk streepje voor op de Verenigde Staten.

De loonie (bijnaam van de Canadese dollar) is in het afgelopen halfjaar 5 procent gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De wisselkoers noteert op 1,33 Canadese dollar per Amerikaanse dollar en dat is ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Daarmee toont de loonie opvallend veel kracht.

De Canadese economie is namelijk sterk afhankelijk van de olie-export. En de prijs van een vat Brent-olie is de afgelopen twaalf maanden met bijna een derde gedaald. Meestal voorspelt dat weinig goeds voor de loonie, maar deze keer is het anders. De veerkracht van de munt is voor een deel te danken aan de Canadese centrale bank.

Net als de Federal Reserve heeft die bank de rente binnen twaalf maanden verlaagd van bijna 2 procent naar net iets meer dan 0 procent. De Canadese steunmaatregelen zijn naar verhouding echter minder omvangrijk dan de enorme pakketten die in de Verenigde Staten ontvouwen worden.

Stabiel politiek klimaat in Canada

Een ander voordeel voor de loonie is dat het aantal Covid-19-besmettingen in Canada naar verhouding minder snel groeit. Het economisch momentum was in het derde kwartaal naar verwachting wat sterker dan in de Verenigde Staten.

Bovendien heeft het land geen last van de verkiezingszenuwen die de Verenigde Staten in hun greep hebben. Premier Justin Trudeau is niet alleen Covid-19-vrij, maar zijn tweede termijn loopt nog door tot de herfst van 2023. Juist dankzij de politieke onzekerheid kan de Canadese munt misschien nog wat terrein winnen.

Op de langere termijn is het minder zeker of de loonie erin slaagt om de winst vast te houden. Canada heeft een behoorlijk tekort op de handelsbalans. Als de olieprijs niet stevig herstelt, komt de munt vroeg of laat onder druk te staan.

Mexicaanse Peso onder druk

Kijk we naar een ander belangrijk buurland van de Verenigde Staten, dan ziet het beeld er anders uit: de Mexicaanse peso staat dit jaar behoorlijk onder druk. Veel partijen kiezen door de Covid-19-onzekerheid voor de zekerheid van harde valuta’s.

Bovendien is de Mexicaanse economie – net als die van veel andere opkomende landen – relatief hard geraakt door de coronapandemie. De keerzijde is dat er ook veel ruimte komt voor herstel zodra een vaccin op de markt komt. Of als er een Amerikaanse president aantreedt die geen grote muur aan de grens wil bouwen.

Sinds de jaarwisseling is de peso met 14 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De kans dat de munt in 2021 een deel van dat verlies goedmaakt, lijkt groter dan de mogelijkheid van een verdere stijging van de loonie.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Post authors *