Elke winter reizen mensen van over de hele wereld af naar Yukon in het uiterste noorden van Canada voor de International Hair Freezing Contest die daar sinds 2011 wordt gehouden.

Ze maken hun haar nat in het meest creatieve model dat ze kunnen verzinnen en hopen dan dat het bevriest en de juiste vorm houdt voor de perfecte foto.

Met temperaturen tot 22 graden onder nul is deelnemen niet voor watjes, maar gelukkig wordt de wedstrijd gehouden in de warmwaterbaden Takhini Hot Springs, zodat niemand dood hoeft te vriezen.

Bekijk hieronder de allermooiste foto’s en lees meer over hoe de wedstrijd werkt.


De wedstrijd wordt voor de negende keer houden en kent geen vaste datum. Als het zo koud is dat haar bevriest, kunnen mensen foto’s maken. Meestal is dat tussen januari en maart als de temperaturen kunnen dalen tot 20 graden onder nul.

Foto: Takhini Hot Springs

De dappere deelnemers gaan het water in van de Takhini Hot Springs dat tussen de 36 en 42 graden warm is. Daar maken ze hun haar nat, doen het in model en hopen vervolgens op de perfecte foto.

Foto: Takhini Hot Springs

In deze periode van het jaar lopen de temperaturen in Yukon uiteen van 13 graden overdag tot 20 graden onder nul ‘s nachts. Deelnemers wordt aangeraden hun oren regelmatig in het water te dompelen om warm te blijven, zonder daarbij hun haar weer opnieuw nat te maken.

Lees ook op Business Insider

Foto: Takhini Hot Springs

Volgens het wedstrijdreglement moet al het haar zijn bevroren en “overwegend wit” zijn, zoals hieronder te zien is.

Foto: Takhini Hot Springs

De eerste haarbevrieswedstrijd werd gehouden in 2011. Toen gingen mensen die meededen aan het jaarlijkse Yukon Sourdough Rendezvous (een winterfeest dat al sinds 1945 plaatsvindt) aan het eind van de dag relaxen in de warmwaterbaden en daagde de zwembadmanager hen uit hun haar in het mooist mogelijke model te bevriezen.

Foto: Takhini Hot Springs

Tegenwoordig zien mensen die meedoen er vaak waanzinnig uit. Velen laten ook hun baarden, wimpers en wenkbrauwen bevriezen.

Foto: Takhini Hot Springs

Ook lichaamshaar bevriest.

Foto: Takhini Hot Springs

Er reizen honderden mensen naar Yukon voor het jaarlijkse evenement.

Foto: Takhini Hot Springs

Om mee te doen aan de wedstrijd hoef je alleen maar een selfie op te sturen van je bevroren haar en daarna kan je hoofd gewoon weer onder water om op te warmen. Het team van Takhini Hot Springs kiest in maart de winnaars.

Foto: Takhini Hot Springs

Er zijn vier categorieën: beste man, beste vrouw, meest creatieve en beste groep. De organisatoren raden mensen met lang haar aan dat aan de rand van het zwembad te laten bevriezen zodat het prachtig omhoog komt te staan.

Foto: Takhini Hot Springs

Winnaars krijgen 750 dollar en 30 keer gratis toegang tot de Takhini Hot Springs.

Foto: Takhini Hot Springs