Camiel Eurlings, de voormalig kroonprins van het CDA, volgt hoogstwaarschijnlijk de oud-kroonprins van Nederland Willem-Alexander op als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). KLM-topman Eurlings is dinsdag voorgedragen als IOC-lid namens Nederland.

Het uitvoerend comité van het IOC heeft de kandidatuur van de 39-jarige voormalig politicus goedgekeurd. Willem-Alexander beëindigt aan het einde van dit kalenderjaar zijn lidmaatschap wegens zijn benoeming tot koning.

Eurlings wordt op 10 september voorgedragen tijdens de 125ste IOC-sessie in Buenos Aires. Een dergelijke benoeming is doorgaans een formaliteit. Tijdens die bijeenkomst wordt ook de opvolger gekozen van Jacques Rogge, de Belgische voorzitter van het IOC.

Verrassende naam

De voordracht van Eurlings komt enigszins als een verrassing. De afgelopen maanden vielen wel de namen van Pieter van den Hoogenband en Richard Krajicek, in het verleden succesvol als zwemmer en tennisser.

De geboren Limburger heeft geen groot sportief verleden maar functioneerde wel als voorzitter van Olympisch Vuur, een alliantie die bekeek of de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland konden worden gehaald. Vorig jaar hief de alliantie zichzelf op, nadat het nieuwe kabinet had besloten de olympische ambities op te geven. Overheden in Nederland hadden inmiddels wel al 188 miljoen euro uitgegeven aan de Olympische plannen.

De voordracht van Eurlings is een succes voor net Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF. Voorzitter André Bolhuis benadrukte de afgelopen maanden regelmatig het belang van een Nederlands IOC-lid. Nederland is sinds 1898 vertegenwoordigd in het IOC.

Opvolger Peter Hartman bij KLM

Eurlings volgde op 1 juli vorig jaar Peter Hartman op als topman van KLM. Eurlings was al sinds begin 2011 werkzaam bij het bedrijf als topman van de vrachtdivisie van Air France-KLM.

De voormalige minister van Verkeer en Waterstaat maakte de overstap naar KLM omdat dit hem als logistiek ingenieur dichter bij zijn vakgebied zou brengen. Daarvoor leek hij in de wieg gelegd voor de politiek. Eurlings was onder meer lijsttrekker voor het CDA bij de Europese verkiezingen en werd later door velen gezien als de opvolger van toenmalig premier Jan Peter Balkenende.

KLM verheugd met voordracht

KLM is zeer verheugd met de voordracht van Eurlings, aldus een woordvoerder van het luchtvaartbedrijf. Ze noemde zijn voordracht “zeer eervol” en gaf aan dat de verbinding met de Olympische Spelen ook goed kan zijn voor de naam van het bedrijf.

De voordracht is volgens haar in samenspraak met KLM verlopen. De functie van IOC-lid is goed te combineren met zijn taken bij KLM, gaf ze verder aan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl