De man die aan de wieg stond van Yes California, een beweging die pleit voor een vertrek van Californië uit de Verenigde Staten, gaat zijn geluk zoeken in Rusland. “Ik wil van Rusland mijn nieuwe thuis maken, mijn verzoek voor een Calexit gaat daarmee ook van tafel.”

Louis Marinelli, sinds 2015 het gezicht van de Calexit-campagne, gaat in Rusland een ‘geïmproviseerde ambassade‘ opzetten samen met ultra-rechtse Russische nationalisten, die op de steun van het Kremlin kunnen rekenen terwijl ze ook partijen steunen die zich willen afscheiden van de gevestigde partijen in Europa.

”Ik heb in Rusland mijn nieuwe geluk gevonden, een leven zonder de frustratie en wrok jegens mijn vaderland. In Rusland heb ik een toekomst waar ik los sta van partijdige divisies en andere vijandelijkheden die ik al mijn hele leven tegenkom.” Deze maandag schreef Marinelli: “Als de Russen zo vriendelijk zijn om me daar te verwelkomen en me uitnodigen daar permanent te blijven, ben ik bereid om van Rusland mijn nieuwe thuis te maken.”

Marinelli voegt hieraan toe dat hij voorlopig niet van plan is om terug te keren naar Californië. ”Het enige juiste om te doen is dan ook afstand nemen van het bestaande Calexit-referendum. Er zal een nieuw referendum moeten worden uitgeschreven waar ik niks mee te maken heb, op die manier kan er een datum worden geprikt voor een nieuw referendum.”

Marinelli heeft het Calexit referendum in de steigers gezet vanuit Jekaterinenburg, de vierde stad van Rusland. Hier woont hij sinds september met zijn vrouw Anastasia.

In december 2016 vertelde hij in een interview dat hij op zoek was naar landen met een veto bij de Verenigde Naties (VN), China of Rusland. Op deze manier hoopt hij landen aan zich te binden die zijn beweging gaan steunen en de resultaten van een eventueel referendum over onafhankelijkheid erkennen, mocht de situatie zich voordoen dat de VS en andere bondgenoten de resultaten niet erkennen.

“Wij denken niet dat Rusland een vijand hoeft te zijn van Californië. Het idee dat Rusland een vijand van de VS is, vind ik een mentaliteit die tijdens de Koude Oorlog werd gehanteerd.”

Not feeling the Bern

Marinelli voerde campagne voor de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders, maar uiteindelijk heeft hij op Donald Trump gestemd. Hij beschrijft Yes California als een progressief initiatief, met als doel het oprichten van een liberale republiek, onafhankelijk van de VS. Omdat zijn beweging zo duidelijk samenwerkte met Rusland onderscheidde het Yes California-kamp zich van de California Nationalist Party, de kleinere separatistische beweging.

Marinelli herhaalde afgelopen maandag nogmaals dat hij niet wenst te leven onder de Amerikaanse vlag. De problemen en frustraties die hij heeft met het Amerikaanse politieke systeem hebben hem richting Rusland geduwd.

“Ik was al lang geleden van plan om terug te keren naar het bezette Californië om te vechten voor haar onafhankelijkheid. Op deze manier konden we een land bouwen dat staat voor onze progressieve normen en waarden. Ondanks deze gevoelens hebben de frustraties en teleurstellingen van afgelopen tijd mij doen besluiten toch een andere richting in te gaan.”

Marinelli benadrukt dat hij hoopt dat de valse beschuldigingen aan zijn adres verdwijnen en dat de anti-Rusland-hysterie ophoudt. “Later zal duidelijk worden dat wij het bij het juiste eind hadden om initiatieven te starten om Californië af te scheiden van de VS.”

“Als die dag aanbreekt, wat 100 procent zeker gaat gebeuren, zal ik met een trots en tevreden gevoel terugkeren naar de VS. Tot die tijd zal ik vertegenwoordiger van de republiek Californië blijven in Rusland.”