De consument wil steeds meer cacao in zijn chocolade. In combinatie met een slechte oogst in West-Afrika is chocolade daardoor in korte tijd fors duurder geworden. 

De vraag naar cacao is de laatste maanden fors gegroeid door de toenemende populariteit van pure chocolade. Consumenten in de Verenigde Staten en Europa stappen van melkchocolade over op puur. Deels vanwege de smaak, maar ook vanwege de vermeende gezondheidswinst.

Omdat bij de productie van pure chocolade veel meer cacao nodig is dan bij melkchocolade, drijft de veranderende voorkeur van de consument de prijs van cacao op. Daarnaast blijft de vraag in landen als Brazilië stijgen, schrijft The Wall Street Journal maandag.

Sinds maart is de cacaoprijs met 23 procent gestegen tot bijna 2.600 dollar per ton cacao (1.920 euro). Dat is nog altijd veel lager dan in 2010 toen de prijs ver boven de 3.000 dollar per ton lag, maar de verwachting is wel dat de prijs nog verder gaat stijgen vanwege de droogte in West-Afrika waar 70 procent van de cacao vandaan komt.

Inmiddels storten ook beursspeculanten zich op chocola, wat de prijzen nog verder laat oplopen, schrijft The Wall Street Journal.

Prijzen chocola

In Nederland was chocola in juli gemiddeld 1,5 procent duurder, vergeleken met een jaar eerder en in augustus 1,6 procent, zo blijkt uit inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In augustus 2012 was sprake met een prijsdaling van 0,4 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Of echt sprake is van een trend, valt nog lastig te zeggen, want in mei en juni 2012 stegen chocoladeprijzen harder dan in mei en juni van dit jaar.

Lees ook:

Duitsland straft chocoladekartel

Dure koffie van arabicaboon goedkoper

Prijzen koffie en benzine kunnen omlaag

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl