Vliegtuigbouwer Lockheed Martin is klaar met de modernisering van Amerika’s grootste militaire vrachtvliegtuig: de C-5M Super Galaxy.

In juli leverde het bedrijf het 52e en laatste exemplaar van het type aan de luchtmacht.

De C-5M is gebaseerd op de originele C-5A, een toestel dat al in 1969 voor het eerst vloog en dienst deed in vele oorlogen over de hele wereld.

In 2001 bestelde de Amerikaanse luchtmacht een gemoderniseerde versie, waarvan Lockheed Martin in 2009 de eerste klaar had. De upgrades zorgen ervoor dat de kisten nog tot ver in de 21e eeuw meekunnen.

C-5 C-5M Super Galaxy Air Force landing

Een C-5M Super Galaxy landt op de Dover-luchtmachtbasis in de staat Delaware. Foto: US Air Force photo/Roland Balik

Het programma omvat maar liefst 70 aanpassingen die de betrouwbaarheid, efficiëntie, onderhoudsvriendelijkheid en inzetbaarheid moeten vergroten. Zo verbeterde Lockheed Martin de drukcabines, pneumatische en hydraulische systemen, het landingsgestel en de controlemechanismes.

De motoren zijn echter de belangrijkste update. De nieuwe turbines zijn zowel krachtiger als stiller en stellen de C5-M in staat om meer lading te vervoeren, terwijl het toestel daarvoor een minder lange startbaan nodig heeft.

Al met al krijgt de C-5M "22 procent meer stuwkracht, een korter opstijgtraject en een verbetering van 58 procent in klimsnelheid". De motoren zijn ook zuiniger, daardoor is deze Lockheed Martin minder afhankelijk van tankers om door te kunnen vliegen.

Met een lading van 55 ton kan de C-5M meer dan 8.800 kilometer vliegen, ruwweg de afstand tussen Amsterdam en San Francisco.

C-5M Super Galaxy

Een C-5M wordt ingeladen op Camp Bastion in Afghanistan. Foto: US Air Force photo/Staff Sgt. Jeremy Bowcock

Het toestel is ruim 75 meter lang, bijna 20 meter hoog en heeft een spanwijdte van 68 meter.

De C-5M is geschikt voor het vervoeren van tanks, helikopters, proviand en zelfs een hele onderzeeër.

US Air Force C-5M Super Galaxy runway takeoff

Foto: Lockheed Martin

LEES OOK: De opmerkelijke teloorgang van de Airbus A380, het reusachtige vliegtuig dat 20 jaar te laat kwam