De nieuwe Natonale Ombudsman, Guido van Woerkom, krijgt van zijn oude werkgever een jaarsalaris mee als vertrekpremie. Dat komt neer op ruim 300 duizend euro.

Dat meldt De Volkskrant vrijdag op zijn website. In het jaarverslag van 2013 splitst de ANWB de beloning van het bestuur niet uit, maar wordt een totaalbedrag van 1,7 miljoen euro genoemd. Dit ligt, exclusief pensioenkosten, ongeveer 3,4 ton hoger dan in 2012.

Uit navraag door De Volkskrant blijkt dat Van Woerkom een vertrekpremie mee heeft gekregen van een jaarsalaris. In januari kondigde de voormalige ANWB-directeur zijn vertrek aan. Dit blijk officieel niet volstrekt vrijwillig te zijn gebeurd maar in overleg met de commissarissen, aldus de woordvoerder tegenover De Volkskrant.

Van Woerkom: extra jaarsalaris mee als vertrekpremie

De Nederlandse regels voor goed bestuur staan een vertrekpremie in principe alleen toe bij onvrijwillig vertrek van een bestuurder.

Als Nationale Ombudsman gaat Van Woerkom 148 duizend euro per jaar verdienen. Bij de ANWB was dat 360 duizend euro per jaar, aldus De Volkskrant.

Afgelopen week stemde de Teede kamer na een rommelige procedure in met de benoeming van Van Woerkom tot Nationale Ombudsman.

Benoeming Nationale Ombudsman

Hij werd eerst voorgedragen door een Kamercommissie, maar commotie over een vier jaar oude discriminerende uitspraak over Marokkanen bracht zijn benoeming alsnog in gevaar. De Kamer stemde donderdag 5 juni toch met ruime meerderheid voor zijn benoeming.

Van de 144 aanwezige Kamerleden stemden 91 voor Van Woerkom. De overige 53 maakten hun onvrede met diens kandidatuur kenbaar door blanco te stemmen of een andere naam in te vullen, waaronder die van de oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Gevoelige uitspraak

Van Woerkom zelf liet na de stemming weten dat hij het vertrouwen dat in hem gesteld is ,,niet zal beschamen''. Zijn benoeming kwam in gevaar toen Marokkaanse organisaties afgelopen weekend een uitspraak van 4 jaar geleden oprakelden, waarin hij zei dat hij zijn vrouw liever niet bij een Marokkaanse taxichauffeur in de auto zag.

,,Ik heb nog steeds spijt van mijn uitlating van 4 jaar geleden en kan mij voorstellen dat deze tot commotie heeft geleid. Ik heb nooit de Marokkaanse gemeenschap willen beledigen, en realiseer mij dat er van mijn kant meer nodig zal zijn om de betrekkingen duurzaam te herstellen'', zei Van Woerkom na de stemming in de Kamer.

Die stemming was geheim, maar deze week werd duidelijk dat de Kamerleden die Van Woerkom niet pruimden vooral bij GroenLinks, PvdA en SP zaten. Maar ook binnen de VVD en de ChristenUnie had een enkeling bedenkingen bij Van Woerkom.

Die waren dusdanig dat Kamerleden van PvdA, SP en ChristenUnie donderdag vóór de stemming nog een gesprek wilden met Van Woerkom. Dat was volgens deelnemers verhelderend, maar in het stemgedrag heeft het niet veel uitgemaakt. Bij de tegenstanders speelde ook nog een rol dat de waarnemend ombudsman afgelopen maandag zei dat ,,iedereen in Nederland'' vertrouwen moet hebben in de ombudsman.

Sollicitatiecommissie

Na de stemming riep PvdA-leider Diederik Samsom op Van Woerkom, nu hij democratisch is gekozen, volop te steunen en hem de kans te geven alsnog de ombudsman van alle Nederlanders te worden.

Samsom zei wel dat er in de benoemingsprocedure veel is misgegaan en dat de Kamer zich dat moet aanrekenen. Zo was de sollicitatiecommissie niet op de hoogte van Van Woerkoms omstreden Marokkanenuitspraak. Samsom wil dat de Kamer een volgende keer kan kiezen uit meerdere kandidaten.

Bron: Z24/ANP

Lees ook

Guido van Woerkom, die nieuwe Nationale Ombudsman

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl