Welk btw-tarief moet je rekenen bij lesmateriaal dat uit zowel boeken als digitale producten bestaat? Het antwoord is zo gecompliceerd dat zelfs de Belastingdienst er niet in slaagt uniforme regels te hanteren.

Althans, dat blijkt uit een geval dat VerkeersPro, een vakblad voor rijscholen, tegenkwam.

Het Zwolse kantoor van de Belastingdienst gaf een uitgever van lesmateriaal aan dat deze 6 procent btw in rekening moest brengen voor een lespakket dat behalve uit een theorieboek (6 procent btw) ook een cd/dvd en inlogcode bestond. “De bij het boek meegeleverde digitale informatiedrager zie ik als een ‘gedeelte’ van het boek, dat om technische redenen in een andere vorm geleverd wordt”, schreef de medewerker van de Belastingdienst.

Maar landelijk geldt weer een ander beleid: een uitgever moet een lespakket ontrafelen en voor elk leermiddel een afzonderlijk btw-tarief in rekening brengen: 6 procent voor een papieren product, 21 procent voor een digitaal product.

Dit leidt in de praktijk tot een enorme rompslomp en ook soms arbitraire discussies: welk deel van het pakket is als digitaal te zien?

Btw-tarief: gedrukt versus digitale uitgave

De problemen bestaan niet alleen voor uitgevers van lesmateriaal, maar bijvoorbeeld ook voor dagbladuitgevers, die een combi-abonnement voor een papieren krant en hun website willen aanbieden.

Uitgevers hebben het kabinet tevergeefs gevraagd om een uniform btw-tarief van 6 procent te gaan. Want behalve de rompslomp vormt het hoge tarief ook nog eens financiële drempel voor consumenten om digitale producten, zoals e-books te omarmen.

Maar afgelopen januari gaf staatssecretaris Wiebes van financiën nog eens aan, dat hij dat niet aandurft. Hij vreest voor een reprimande van de Europese Commissie.

Het hoge en lage btw-tarief is sowieso een bron van ergernissen voor ondernemers en hun klanten. Behalve de uitgevers lopen talloze belangengroepen te hoop tegen (meestal) een hoog btw-tarief. Zo wil de Dierenbescherming een laag tarief voor de castratie van katten. Dat zou het aantal ongewenste jonge katten verminderen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl