Online series, films, of voetbalwedstrijden kijken met een Nederlands abonnement moet vanaf 2017 ook mogelijk zijn tijdens een verblijf in een ander EU-land.

Dat stelt de Europese Commissie woensdag voor zonder precies duidelijk te maken of dat alleen kan tijdens een korte vakantie of ook voor langere tijd.

Internetdiensten als Netflix en HBO, maar ook live voetbalwedstrijden kijken en games spelen zijn over de grens nu vaak maar beperkt toegankelijk vanwege de auteursrechten. Om één Europese digitale markt tot stand te brengen wil Brussel dat onlinecontent die in eigen land is betaald, ook beschikbaar is de andere EU-lidstaten. De commissie denkt hiermee ook illegaal downloaden tegen te gaan.

“Wie een film of nummer downloadt, moet die af kunnen spelen. Als dat niet werkt, moet je het contract kunnen beëindigen en je geld terugkrijgen”, aldus EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt).

De digitale industrie wijst er in een reactie op dat de commissie de belangen van rechthebbenden niet uit het oog moet verliezen.

De koepel van Europese consumentenorganisaties BEUC, waar ook de Consumentenbond bij is aangesloten, reageert positief, maar betreurt dat het zogeheten geoblocking niet wordt aangepakt. Daardoor kan een programma van de Nederlandse publieke omroep dat bijvoorbeeld wel op de Belgische televisie is te zien niet online worden bekeken in België.

De Europese fracties van CDA en D66 verwelkomen de voorstellen, maar ook zij willen een einde aan geoblocking. “Er zijn nog een heleboel stappen nodig om een daadwerkelijke interne markt online te realiseren”, zei Marietje Schaake (D66).

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl