Om een nieuwe financiële crisis te voorkomen, wil de Europese Commissie ook de grootste Europese banken, zoals ING, beter controleren.

Deze megabanken krijgen een verbod om nog langer voor eigen rekening te gaan handelen (proprietary trading).

Het plan maakt deel uit van de jongste reeks voorstellen voor een veiligere banksector, die de commissie woensdag in Brussel presenteerde.

 

Opsplitsen niet verplicht

De megabanken worden niet verplicht zich op te splitsen om de consumententak (sparen) beter af te schermen van de meer risicovolle (beleggings)activiteiten. Wel krijgen de toezichthouders op de bankensector de bevoegdheid om deze banken ertoe te dwingen bepaalde activiteiten af te scheiden als de financiële stabiliteit wordt bedreigd.

Deze regels zijn bedoeld voor de kleine groep van heel grote banken die anders “nog te groot zouden kunnen zijn om failliet te gaan, te duur om te redden en te complex om te ontmantelen”, aldus verantwoordelijk Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt).

Belastingbetaler draait niet op voor fouten banken

De nieuwe plannen moeten net als eerder genomen maatregelen voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor problemen en vergissingen bij banken. “De voorstellen van vandaag zijn de laatste radertjes in de machine die tot een volledige hervorming van de regelgeving van het Europese bankenstelsel moet leiden”, aldus Barnier.

Lees ook op Business Insider

Zo komen grote internationale banken onder toezicht, evenals de banken die steun hebben gekregen. Bovendien heeft Europa geregeld dat eigenaren en beleggers moeten meebetalen aan een redding van een bank. Ook moeten banken meer geld in kas houden om problemen het hoofd te bieden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl