De economie van Italië is flink uit evenwicht. Het land zal snel ingrijpende maatregelen moeten nemen om uit de problemen te komen.

Dit geldt ook voor Kroatië en Slovenië, concludeert de Europese Commissie in een woensdag gepubliceerde analyse (pdf) van de economie in 17 EU-lidstaten.

De economieën van 11 landen (Nederland, België, Bulgarije, Duitsland, Ierland, Spanje, Frankrijk, Hongarije, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk) zijn ook uit balans, maar de situatie is daar veel minder zorgwekkend.

Denemarken, Malta en Luxemburg hebben hun economie weer op orde, aldus de rekenmeesters van de commissie.

Hoge overheidsschuld in Italië

Italië gaat gebukt onder een zeer hoge overheidsschuld. Die moet het Zuid-Europese land direct aanpakken, aldus Brussel.

Ook is de concurrentiepositie van Italië zeer zwak als gevolg van langdurige trage groei van de productiviteit. "Dit vereist dringend beslissende maatregelen om het risico op bijwerkingen op de Italiaanse economie en de eurozone te verminderen'', aldus Brussel.

Kroatië en Slovenië

Kroatië moet onder meer hard werken om het snel oplopende begrotingstekort terug te dringen. Ook de export valt te veel terug. Als het net tot de EU toegetreden land niet snel ingrijpende maatregelen treft, bestaat de kans dat het alle doelstellingen dit jaar mist.

Slovenië krijgt op zich complimenten: het land heeft het afgelopen jaar veel hervormingen doorgevoerd. Maar de economie is nog serieus uit balans. De financiële sector moet geherstructureerd worden. Bovendien is er te veel in handen van de staat.

Brussel kan boetes opleggen als deze landen niets doen om de economie weer in evenwicht te brengen.

Duitsland moet binnenlandse vraag aanjagen

Hoewel in de andere 11 landen de zogenoemde macro-economische onevenwichtigheden niet excessief zijn, worden de landen wel aangespoord werk te maken van hervormingen. Zo moet Duitsland meer investeren en moet zich richten op het aanjagen van de binnenlandse vraag.

Hardere woorden zijn er over Frankrijk. De Franse regering moet meer doen aan het begrotingstekort en om de economie te hervormen. Bovendien bestaat de kans dat Frankrijk dit jaar niet aan de begrotingsafspraken met Brussel kan voldoen, zo waarschuwt de commissie.

Spanje heeft het afgelopen jaar flink gewerkt aan het op orde brengen van zijn economie. Daardoor is de economie niet langer buitensporig uit balans, maar Brussel waarschuwt dat "er nog steeds risico's bestaan''.

Nederlandse huizenmarkt zorgenkindje

Nederland moet volgens de Europese Commissie aandacht besteden aan de de grote schulden van huishoudens en de Nederlandse huizenmarkt om de economie niet verder uit evenwicht te brengen.

Het is niet de eerste keer dat Brussel de Nederlandse huizenmarkt aanmerkt als zorgenkindje. Veel Nederlanders hebben zich in verhouding tot hun inkomen relatief diep in de schulden gestoken door de hypotheekrenteaftrek.

Dit stuwde in eerste instantie de huizenprijzen, maar door de crises van de afgelopen jaren zijn deze fors gedaald. Huiseigenaren zien de waarde van hun woning afnemen, maar de hypotheek en de schulden niet.

Begrotingstekort

Nederland zal volgens Brussel dit jaar het tekort niet onder de Europese norm van 3 procent brengen. Maar er wordt verwacht dat de beloofde bezuinigingsmaatregelen zijn genomen.

Nederland kreeg van Brussel een jaar uitstel om het tekort onder de 3 procent terug te brengen als er voor 6 miljard euro bezuinigd zou worden. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde dinsdag dat het tekort dit jaar terugloopt tot 2,9 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl