Brussel: toch geen arrestatie, twee Nederlanders vermist

Terreurverdachte Najim Laachraoui is niet gearresteerd. Dat benadrukte het federaal parket woensdag tijdens een persconferentie. Het Nederlandse ministerie van Buitelandse Zaken meldt daarnaast dat twee Nederlanders worden vermist.

Foto: EPA

De 27-jarige Khalid El Bakraoui heeft zich dinsdag opgeblazen bij metrostation Maalbeek in Brussel. Zijn broer Ibrahim deed dat op Brussels Airport. Dat maakte het federaal parket woensdag bekend op een persconferentie.

Eerder werd er nog van uitgegaan dat beide broers zich opbliezen op de luchthaven Zaventem. Ibrahim werd daar op beeld vastgelegd in gezelschap van twee anderen. Wie dat zijn, is nog niet duidelijk. Een van hen blies zich vermoedelijk ook op, de derde liet zijn explosieven achter. Naar hem is de politie nog op zoek.

De niet-ontplofte derde bom was de zwaarste van de drie. Daarnaast zijn in de hal van het vliegveld geen andere wapens gevonden.

Testament van de broers

Van Khalid is een testament op een computer gevonden. Hij had eerder onder valse naam woningen gehuurd in onder meer Charleroi en de Driesstraat in Vorst, waar vorige week een schietpartij tussen terroristen en politie plaatsvond. De twee broers waren beiden veroordeeld voor misdaden. Ze zijn via hun vingerafdrukken geïdentificeerd.

Ook van Ibrahim hebben de autoriteiten een testament gevonden: op een laptop in een vuilnisbak in de Max Roosestraat in Brusselse gemeente Schaarbeek.

Een taxichauffeur tipte de politie over dit adres, waarvandaan hij drie mannen naar het vliegveld had gebracht. Bij de huiszoeking die daarop volgde werden 15 kilo explosieven, chemische producten en ontstekingsmechanismen gevonden.

Het dodental van beide aanslagen staat vooralsnog op 31, het aantal gewonden op 270. Het aantal doden loopt vermoedelijk nog verder op, zei procureur Frédéric Van Leeuw.

Lees ook op Business Insider

Twee Nederlanders vermist

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt woensdag dat er na de aanslag op vliegveld Zaventem twee Nederlanders worden vermist. Limburgse media meldden dinsdagavond al dat de familie van de broer en zus voor hun lot vreesde.

,,Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen”, liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag weten.

De broer en zus uit Maastricht zouden dinsdagochtend vanuit Brussel vliegen naar New York. Het gaat volgens de Limburgse media om Alexander en Sascha Pinczowski. Ze zouden rond het tijdstip van de aanslag om 08.00 uur ‘s ochtends zijn aangekomen op het vliegveld.

Bij de aanslag op Zaventem raakte een Nederlander lichtgewond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tientallen telefoontjes gekregen met vragen over de toestand in België na de aanslagen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl

Reacties