De Chinese webwinkelreus Alibaba wordt vaak vergeleken met het Amerikaanse Amazon, maar Amazon kan niet tippen aan de extravagante evenementen van Alibaba.

Zo verslaat de “Singles Day” van Alibaba, waar afgelopen jaar Mariah Carey en Cirque du Soleil optraden, de Prime Day van Amazon ruimschoots wat verkopen betreft.

Dergelijk spektakel is niet alleen maar een beetje marketing, maar hoort helemaal bij de bedrijfscultuur. Oprichter Jack Ma is de rijkste man van China en organiseert ook elk jaar Ali Day om de werknemers van zijn bedrijf en hun familie te eren.

Sommige activiteiten op die dag zijn heel gebruikelijk voor een bedrijf dat feestviert, zoals speeltoestellen voor kinderen en sportwedstrijden voor het personeel. Maar het hoogtepunt van de dag is de grote groepsbruiloft voor werknemers, die door Jack Ma zelf wordt geleid.

Zo ziet zo’n massale trouwpartij bij Alibaba eruit:


“Ali Day” bestaat al 15 jaar en is volgens het bedrijf begonnen vanwege een uitbraak van Sars.

Foto: AP Photo/str

Volgens een persverklaring van Alibaba ligt een uitbraak van Sars in 2002 aan de basis van Ali Day. Die acute ademhalingsziekte kostte in totaal aan 774 mensen het leven. Toen een Alibaba-medewerker symptomen van de ziekte vertoonde, werd al het personeel naar huis gestuurd. Zo’n vierhonderd Alibaba-medewerkers hebben toen acht dagen thuisgewerkt.

Lees ook op Business Insider

“Een jaar later stelde een medewerker voor een dag te organiseren om te herinneren hoe al het personeel en hun families toen sterk verbonden waren”, staat in het persbericht.


CEO Jack Ma heeft 10 mei gebombardeerd tot Ali Day.

Foto: Shu Zhang/Reuters

10 mei was de datum waarop Alibaba, precies midden in de Sars-uitbraak, toch een nieuwe site wist te lanceren.


Ma kondigde Ali Day aan in een e-mail aan het personeel waarin hij schreef: “Tegenslag is een noodzakelijk ingrediënt voor het maken van grootse mensen en bedrijven.”

Foto: Jack Ma tijdens de groepsbruiloft op Ali Day in 2014. Bron: VCG via Getty Images

“Elke 10 mei zullen we een serie activiteiten organiseren om de ziel van Alibaba die in alle medewerkers aanwezig is te eren en te inspireren. Je zal de waarden van ons bedrijf zien, horen en voelen in de verhalen van mensen om ons heen. Je zal weten hoe deze waarden wonderen teweegbrengen in het gewone leven”, schreef Ma.


De groepsbruiloft voor personeel vindt plaats in het hoofdkantoor van Alibaba in Hangzhou.

Foto: REUTERS/Stringer

De bruiloft is geen officiële ceremonie, maar meer een viering voor alle Alibaba-koppels die dat jaar zijn getrouwd.


Op z’n minst een van de twee moet voor Alibaba werken.

Foto: VCG via Getty Images

Ze arriveren via een rode loper bij de ceremonie.

Foto: VCG via Getty Images

De bruidegoms vereren hun bruiden met bloemen.

Foto: VCG via Getty Images

Er doen 102 koppels mee, een symbolisch getal.

Foto: VCG via Getty Images

In 2014 legde Jack Ma aan Forbes het belang van het getal uit.

Ma denkt dat Alibaba 102 jaar blijft bestaan. “Ons huwelijk duurt 102 jaar en we hebben nog 87 jaar over. Na 87 jaar kan je iemand anders trouwen, maar gedurende deze 87 jaar kan je niet van gedachte veranderen”, zei Ma tijdens het evenement van 2014.


Dit jaar werd het evenement live uitgezonden via Youku, een videodienst van Alibaba.

Foto: Youku/Alibaba

De uitzending duurde bijna 2,5 uur en bevatte onder meer luchtopnames van de aankomst van de koppels.


Sommige deelnemers werden live geïnterviewd.

Foto: YouKu/Alibaba

Jack Ma leidt de bruiloft meestal.

Foto: VCG via Getty Images

Jack Ma geeft de koppels hun zegen, al moest hij dat in 2017 doen via een videoverbinding.


Jack Ma kreeg dit jaar de nodige kritiek voor de ceremonie op Ali Day, omdat hij de koppels aanmoedigde veel seks te hebben en kinderen te krijgen.

Foto: VCG via Getty Images

Ma maakte een grappig bedoelde woordspeling op de “996”-werkweek in de Chinese techsector, die staat voor werken van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds, zes dagen per week, en door Ma hartstochtelijk wordt verdedigd.

“Op het werk hechten we belang aan het principe van 996”, zei Ma. “In ons privéleven zouden we juist 669 moeten volgen. Wat is 669? Zes dagen, zes keer, met de nadruk op langdurig.” In het Chinees klinkt “negen” bijna precies hetzelfde als “lang”.


De koppels dragen traditionele kleding.

Foto: VCG via Getty Images

Maar niet iedereen komt altijd in een traditionele jurk. Op deze foto uit 2013 zien we een verliefd koppel dat de ceremonie bijwoonde in voetbalshirts.

Foto: VCG via Getty Images

Het aantal koppels is niet altijd 102 geweest. Volgens Getty woonden in 2013 maar liefst 688 stelletjes de bruiloft op Ali Day bij en spelden ze samen “I love you”.

Foto: VCG via Getty Image

Net als bij veel andere bruiloften eindigt de ceremonie met een regen van confetti.

Foto: Reuters

Lees meer over Alibaba en de excentrieke topman Jack Ma: