De broertjes Samwer, bekend van internetwinkel Zalando, hebben hun belang in de Nederlandse reissite Travelbird uitgebreid naar 25 procent.

Global Founders Capital, de investeringsmaatschappij van de Duitse broers Oliver en Marc Samwer, stopt 16,5 miljoen euro in Travelbird, maakte het Nederlandse bedrijf woensdag bekend. Daarmee komt de waardering van de reissite uit op 156 miljoen euro.

Het is de derde keer dat Global Founders geld steekt in Travelbird. Amper zes maanden geleden ontving Travelbird 23 miljoen euro. Nu volgt een nieuwe investering om de mobiele reiservaring te verbeteren en om voor het eerst een stap buiten Europa te zetten: Travelbird wil uitbreiden naar Australië.

Dagaanbiedingen

TravelBird is gespecialiseerd in dagaanbiedingen op reizen en groeide razendsnel in vijf jaar tijd. Inmiddels heeft het bedrijf 670 werknemers in dienst en bedraagt de jaaromzet 95 miljoen euro, tegen 37 miljoen in 2013. De website probeert vooral mensen te trekken die nog niet weten waar ze precies heen willen. Dagelijks gaan zo’n 12.000 mensen op pad via een bij Travelbird geboekte reis.

Het onlinereisbureau werd in 2010 opgericht door reclamejongens Symen Jansma en Dennis Klompalberts.  Ze willen de bestaande touroperatormarkt opschudden. Hun jonge medewerkers worden aangemoedigd om met creatieve concepten te komen – met 400 procent groei per jaar kan TravelBird zich af en toe een flop permitteren, redeneren de oprichters. “Met andere gelukte experimenten verdienen we dat snel weer terug”, zei Klompalberts eerder in een interview met Sprout.

Bewonderd en berucht

De Duitse broers Oliver, Marc en Alexander Samwer zijn bewonderde en beruchte internetondernemers. Hun onverbiddelijke formule: succesvolle internetwinkels (vooral uit Amerika) kopiëren, en ze hetzelfde kunstje beter laten doen op Europese of Aziatische markten.

Het succesvolle Zalando keken ze bijvoorbeeld af van het Amerikaanse Zappos. De Samwers zijn voortdurend bezig nieuwe markten te bestormen, bijvoorbeeld voor bezorgmaaltijden. De broers brachten Zalando vorig jaar naar de beurs, evenals hun bedrijf Rocket Internet.

Lees ook op Business Insider

Beursgang Travelbird

Een beursgang zou voor Travelbird een logische stap zijn, zei oprichter Symen Jansma afgelopen vrijdag in De Telegraaf. Een notering is volgens hem de beste manier om onafhankelijk van investeerders door te gaan.

“We zorgen ervoor dat onze organisatie, vooral de financiële afdeling, er klaar voor is”, aldus de topman. Wanneer een eventuele beursgang plaats zou vinden, zei Jansma niet. “Verder ben ik er niet heel veel mee bezig. Het zou ooit kunnen, maar concreter dan dat is het niet.”