De tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss, bekend geworden door de strijd rond Facebook, willen een investeringsfonds voor de digitale munt bitcoin naar de beurs brengen. Dat blijkt uit documenten die de broers maandagavond hebben ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, zo meldden Amerikaanse en Britse media dinsdag.

De broers willen in eerste instantie voor 20 miljoen dollar (ruim 15 miljoen euro) aan aandelen verkopen via het bedrijf Math-Based Asset. Investeerders in het fonds gokken dan op de waardestijging of juist -daling van de digitale munt, die wordt gecreëerd door computers via wiskundige formules. De digitale munt wordt door sommige bedrijven als betaalmiddel geaccepteerd.

De bitcoin, die 4 jaar geleden door een anonieme persoon of firma in het leven is geroepen, is sinds begin dit jaar in waarde geëxplodeerd van 15 dollar tot 260 dollar, maar crashte daarna ook weer hard. Momenteel ligt de waarde op circa 90 dollar per muntje.

De broers Winklevoss zijn bekend geworden door hun juridische strijd tegen Facebook-topman Mark Zuckerberg, die zij er van beschuldigden hun idee voor het sociale netwerk te hebben gestolen. Facebook betaalde de twee na rechtszaken enkele tientallen miljoenen dollars als schadevergoeding.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl