Een groot deel van de Britten wil het laatste woord over een Brexit-deal nu het Verenigd Koninkrijk op een no deal-Brexit lijkt af te stevenen.

Dat blijkt uit een nieuwe uitgebreide poll van onderzoeksbureau YouGov. 45 procent van de Britten vindt nu dat er een referendum moet worden uitgeschreven over de uiteindelijke Brexit-deal, terwijl 34 procent dit niet nodig acht.

Afgelopen december was 33 procent nog voor een stembusgang over de uiteindelijke deal.

De poll wees ook uit dat een meerderheid van 53 procent zou kiezen voor ‘Remain’ bij een referendum over een exit uit de Europese Unie, terwijl 47 procent zich in het ‘Leave’- kamp zou scharen.

Het deel dat voor ‘Remain’ zou kiezen, zwelt aan als Theresa May er niet in slaagt een deal te sluiten met EU. In dat scenario zou 56 procent bij de EU willen blijven.

(Klik voor uitvergroting)

Yougov poll

Foto: sourceYouGov

Deze laatste poll - een van de grootste onderzoeken naar de publieke opinie sinds het Brexit-referendum in 2016 - komt op een moment dat premier May en Britse onderhandelaars voorbereidingen treffen om de onderhandelingen met de EU later deze maand op te pakken.

Als het de twee partijen niet lukt om tot overeenstemming te komen over de Ierse grens, dan staat het VK een no deal-Brexit te wachten in maart 2019. Daarmee zal de Britse economie glijvlucht maken van naar verwachting 8 procent, vanwege tekorten in voedsel en medicijnen, blijkt uit overheidsanalyses.

De bevolking moet besluiten of Brexit moet doorgaan als de onderhandelingen mislukken en een overeenkomst uitgesloten is, vindt de helft van de Britten. Een kwart is van mening dat het parlement hierover het laatste woord heeft.

Somberheid over Brexit

Minder leuk voor de regering May is dat een dikke meerderheid (68 procent) denkt dat May met een slechte deal naar huis gaat. Slechts 13 procent denkt het tegenovergestelde. De meeste Britten (73 procent) denkt dat 'veel beloften' die het Leave-kamp heeft gemaakt, gebroken zullen worden.

"Wat mensen twee jaar geleden ook gestemd hebben, 'Remain' of 'Leave', niemand heeft gekozen voor deze Brexit-chaos die onze levensstandaard en publieke voorzieningen beschadigt", zei Chuka Umunna, parlementslid en voorman van de People's Vote-Campagne.

"Het is duidelijk dat mensen het laatste woord eisen over de uiteindelijke Brexit-deal, aangezien dat de enige uitweg uit deze rotzooi is."

Layla Moran Chuka Umunna Caroline Lucas People's Vote

Foto: Parlementsleden Layla Moran, Chuka Umunna en Caroline Lucas pleiten voor een referendum over de uiteindelijke Brexit-deal in de campagne People's Vote. REUTERS/Simon Dawson

LEES OOK: Deze grafiek laat zien waarom een no deal-Brexit ook voor Nederland een ramp