Het Verenigd Koninkrijk onderzoekt in het geheim een Plan B in de Brexit-onderhandelingen met de EU: een tienjarig handelsakkoord, dat moet gelden totdat de Brexit-onderhandelingen zijn uitgekristalliseerd.

Dat meldt Politico. Dat de Brexit-onderhandelingen zeer complex zullen zijn, mag geen geheim meer heten. De verwachting is dat de Britse premier Theresa May nu snel Artikel 50 – dat de uittreding van een lidstaat in de EU regelt – in werking zal stellen. Dan krijgen de Britten twee jaar de tijd om een deal te sluiten met de EU.

De Britten hopen nu dus een tijdelijke deal te kunnen sluiten, om op die manier flink meer tijd te krijgen voor de echte Brexit-onderhandelingen. In het tijdelijke akkoord zou afgesproken worden dat de komende tien jaar geen handelstarieven worden ingevoerd. Dat zou de Britten voorlopig wat meer stabiliteit kunnen geven.

Maar in de optie schuilt ook onzekerheid: als er jarenlang over de Brexit onderhandeld moet worden, weet niemand waar hij uiteindelijk aan toe is, ook niet als er een tijdelijke deal ligt.

Eerder liet premier Theresa May ook de optie open om helemaal geen deal met de EU te sluiten: ze stelde dat geen akkoord beter zou zijn dan een slecht akkoord. Nu er gewerkt zou worden aan een tijdelijke deal, lijkt het er op dat de Britten toch alles op alles zetten om wel een akkoord te sluiten met de EU, ook als dat betekent dat er vele jaren over onderhandeld moet worden.