Het Britse beursgenoteerde bedrijf JD Sports Fashion is de nieuwe eigenaar van Perry Sport en Aktiesport.

Dat maakten de curatoren van het failliete moederbedrijf Unlimited Sports Group (USG) woensdag bekend.

Het is nog niet bekend hoeveel winkels JD Sports exact overneemt. Het zal op termijn een aantal winkels overdragen of sluiten, afhankelijk van de prestaties van de winkels en de onderhandelingen met verhuurders.

Het was al bekend dat enkele tientallen filialen van de in totaal 189 Perry’s en Aktiesports uiteindelijk gesloten worden. Een deel daarvan is reeds dicht omdat het de zogeheten shop-in-shops betreft.

Banen behouden

Werknemers van Perry Sport en Aktiesport zijn nu nog in dienst van de failliete vennootschappen. Aan hen is op 1 maart door de curatoren ontslag aangezegd. Een groot deel van hen kan echter aan het werk blijven in de overgenomen winkels. Ook op het hoofdkantoor in Amsterdam blijft een groot deel van de banen behouden.

Bij USG werkten in totaal ruim 2.500 werknemers, waarvan 850 bij Perry Sport. Aktiesport had 1.150 man personeel op de loonlijst staan.

De overname is nog wel afhankelijk van de goedkeuring door toezichthouder ACM. Een beslissing daarover wordt deze week nog verwacht. In totaal waren negen partijen in de markt voor de overname van de twee winkelketens.

Faillissement V&D

USG viel om toen het bedrijf in acute financiële problemen was gekomen. Dat hing samen met de recente faillissementen van V&D en schoenengigant Macintosh. USG had veel zogeheten ‘shop-in-shops’ in de warenhuizen van V&D en in de schoenenzaken van Scapino. Die verkooppunten moesten noodgedwongen sluiten, waardoor een deel van de omzet wegviel.

USG bestaat pas sinds 2006. Maar de eerste winkel van Perry Sport, de bekendste keten van het bedrijf, opende al in 1866 de deuren in de Amsterdamse Kalverstraat. Perry&Co was een tijd lang eigendom van De Bijenkorf. De keten werd in 1978 samengevoegd met Bijenkorf-dochter Sporthuis Centrum tot Perry Sport.

USG was behalve in Nederland ook actief in landen als België, Zweden en Denemarken. Over de Primo-winkels in België is een principeakkoord bereikt met de Britse keten Sports Direct. Over de verkoop van andere activiteiten wordt nog onderhandeld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl