Het beeld van de stemverhoudingen voor de Britse verkiezingen van 12 december geeft de Conservatieve Partij nog altijd een ruime voorsprong. Maar door de grote onzekerheid rond cruciale districten is de voorspellende waarde van landelijke peilingen zeer beperkt.

De Britse oppositiepartij Labour heeft de marge met de leidende Conservatieven van premier Boris Johnson teruggebracht met 4 procentpunt, volgens een peiling die Opinium heeft uitgevoerd voor de krant The Observer. De Tories zouden als de parlementsverkiezingen nu worden gehouden, kunnen rekenen op 41 procent, 1 procentpunt minder dan een week geleden, terwijl Labour steeg naar 29 (+3). De nummer 3, Liberal Democrats, viel terug naar 15 procent.

Een peiling die later zaterdagavond na die van Opinium werd gepubliceerd wees uit dat het verschil tussen de Conservatieven en Labour juist groter is geworden. In de peiling van YouGov in opdracht van de Sunday Times is de aanhang van Labour gekrompen tot 26 procent, met de Conservatieven stabiel op 39 procent. De Liberal Democrats stijgen in deze peiling tot 17 procent.

Britse verkiezingen: peilingen geven weinig houvast

Het verleden heeft geleerd dat Britse polls de uitslag zelden correct voorspellen. De afzonderlijke onderzoeksbureaus presenteerden tot dusver ook sterk verschillende resultaten. Ook verschillen de resultaten per peiling vaak fors.

Het verschil in de peilingen onderling wordt bemoeilijkt door het Britse districtenstelsel. De winnende kandidaat per district sleept een zetel binnen, waardoor kan een landelijke score van rond 40 procent voor de Conservatieven kan resulteren in een ruime meerderheid in zetels in het Lagerhuis.

Maar als de Conservatieven in cruciale districten net tekort komen tegen ander kandidaten, kunnen ze bij een stempercentage van 40 procent ook te weinig zetels halen voor een meerderheid.

De verwachting is dat de Conservatieven zetels kunnen verliezen in districten met overwegend kiezers die tegen de Brexit zijn, in Zuid-Engeland en Schotland. Daarentegen zouden de Conservatieven zetels kunnen winnen in pro-Brexit-disctricten in het midden en noorden van Engeland.

LEES OOK: Boris Johnson neemt een grote gok met nieuwe verkiezingen: die kunnen ook het einde van de Brexit betekenen