• De Britse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,1 procent, waar eerder op 1,4 procent groei werd gerekend. 
  • De gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus zijn in die bijstelling nog niet meegenomen.
  • De economische rampspoed die sommige economen voorspelden door de Brexit is tot nu toe uitgebleven. Maar de groei van het VK blijft wel achter bij andere landen binnen de G7.

De economische groei in het Verenigd Koninkrijk valt dit jaar lager uit dan eerder werd aangenomen. Dat heeft de Britse minister van Financiën Rishi Sunak gezegd bij de presentatie van de begroting in het Lagerhuis.

Dit jaar groeit de economie naar verwachting met 1,1 procent, waar eerder op 1,4 procent groei werd gerekend. De gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus zijn in die bijstelling echter nog niet meegenomen.

Wel maakte Sunak bekend 30 miljard pond (34 miljard euro) uit te trekken aan fiscale steun vanwege het coronavirus. Zo mogen bedrijven die getroffen zijn hun belastingbetaling uitstellen en betaalt de Britse regering twee weken ziekteverlof van medewerkers van mkb-bedrijven die vanwege het virus thuis moeten blijven.

Sunak wil ook de belastingen herzien. Het huidige belastingsysteem werd pas vier maanden geleden gepresenteerd door Sunaks voorganger Sajid Javid. Die stapte vorige maand verrassend op na een conflict met premier Boris Johnson.

Sunak denkt dat de groei in de komende jaren wel weer toeneemt nu de regering 175 miljard pond, omgerekend bijna 200 miljard euro, extra uittrekt voor “infrastructuur van wereldklasse en om leidend te zijn met de industrieën en technologieën van de toekomst”.

Die extra investeringen zouden na dit jaar jaarlijks 0,5 procent extra groei opleveren, berekende het Britse planbureau.

Volgend jaar zou de groei daardoor op 1,8 procent uitkomen en in 2022 op 1,5 procent. In 2023 is de groeiprognose 1,3 procent en voor de jaren daarna staat die op 1,4 procent.

Brexit

De economische rampspoed die sommige economen voorspelden voordat het Brexit-referendum in 2016 plaatsvond, is tot nu toe uitgebleven. Maar sindsdien is de groei van het VK wel achtergebleven bij andere landen binnen de G7.

Uit een analyse van econoom Dan Hanson blijkt dat de Britse economie 3 procent kleiner is dan als de Britten destijds voor 'Remain' hadden gestemd.

Het VK heeft de Europese Unie op 31 januari 2020 officieel verlaten. Er geldt nu een overgangsfase van 11 maanden waarbij de Britten bijvoorbeeld geen zitting meer hebben in het Europees Parlement maar nog wel onder de EU-regels vallen. De economische impact van Brexit zal pas duidelijk worden na de transitieperiode.

Als er geen uitstel komt moet voor 31 december 2020 een handelsakkoord zijn gesloten tussen de EU en het VK. Tot nu lijkt premier Johnson aan te sturen op een no deal-Brexit. In dat scenario vallen de partijen terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie waarbij wederzijds invoerheffingen kunnen gaan gelden.

Lees meer over Brexit: