De Brexit kan de Nederlandse handel flink raken. Maar per saldo behoort Nederland de komende jaren tot de sterkst presterende economieën in noordwest-Europa.

In haar maandag gepresenteerde winterramingen schrijft de Europese Commissie dat Nederland het beter doet dan verwacht. De Nederlandse economie groeit dit jaar naar schatting met 2 procent. Na een krachtig 2016, dat naar verwachting met 2,1 procent groei wordt afgesloten, houdt Nederland er volgens de Europese Commissie “de vaart in”, aangedreven door particuliere consumptie en investeringen.

In november dacht de commissie nog dat de groei over 2016 op 1,7 procent zou uitkomen en voorspelde ze voor dit jaar ook 1,7 procent. Eind vorig jaar schroefde het CPB de verwachtingen voor Nederland al op met een voorspelling van 2,1 procent groei in 2017

Nederland profiteert van een “optimistisch economisch sentiment”. Daarbij is de werkloosheid de afgelopen maanden versneld gedaald tot 5,4 procent, toont de huizenmarkt sterk herstel en loopt de inflatie op van 0,1 procent in 2016 tot 1,4 procent in 2017 en 2018.

Risico’s Brexit

Maar Brussel waarschuwt Nederland ook. De onzekerheid over het Britse vertrek uit de EU kan een negatief effect hebben op de export, omdat Groot-Brittannië de tweede grootste exportmarkt voor Nederland is qua toegevoegde waarde. Ook dalen de inkomsten uit directe buitenlandse investeringen door Nederlandse multinationals sinds enkele jaren aanzienlijk, aldus de commissie.

Onderstaande kaart laat zien dat Nederland in 2017 naar verwachting een stuk harder groeit dan de meeste buurlanden. Alleen Luxemburg zet naar verwachting een turbogroei van 4 procent neer volgend jaar. Frankrijk, België en Duitsland blijven naar verwachting onder de 2 procent groei in 2017.

economische groei, Nederland, Europa, Brexit

Opvallend is verder dat de Europese Commissie voor het Verenigd Koninkrijk een gestaag dalende groei intekent. Groeit de Britse economie dit jaar nog 2 procent, in 2017 is dat 1,5 procent en in 2018 nog maar 1,2 procent, zo denken de economen van de Europese Commissie.