De Brexit begint nu echt gevolgen te hebben voor de Britse economie, zegt de topman van de Britse centrale bank Mark Carney. De oplopende inflatie raakt Britse consumenten.

Sinds de uitkomst van het Brexit-referendum waarschuwen economen voor een terugloop in consumentenuitgaven. Doordat de Brexit de inflatie doet oplopen, drukt dat de koopkracht van Britse huishoudens, die vervolgens minder geld uitgeven aan niet-essentiële zaken zoals kleding en etentjes.

Tijdens de presentatie van het vierjaarlijkse inflatierapport dat de Bank of England uitgeeft, vertelt Carney dat de Brexit nu officieel een vertragend effect heeft op de economie. “Al enige tijd lopen de reacties van Britse huishoudens en de financiële markten op het vertrek uit de EU uiteen”, zei Carney.

In de projecties voor februari, verwachtte het MPC [Monetary Policy Committee, red.] dat die spanning tussen de koopkracht en het pessimisme in de financiële markt terug zou lopen in de loop van het jaar. Dat proces is nu begonnen. Nu de loongroei zich matigt en de inflatie stijgt, wordt zowel de koopkracht per huishouden als de groei van het bbp afgeremd.”

Prijzen stijgen harder dan de lonen

De doorsnee Brit begint de nadelige effecten te merken nu de inflatie sneller stijgt dan dat de lonen stijgen, wat er grofweg op neerkomt dat prijzen harder stijgen dan de salarissen, waardoor er dus minder kan worden gekocht.

Volgens de laatste cijfers bedraagt de Britse inflatie 2,3 procent, terwijl de lonen met 2,2 procent stijgen.

Carney merkt wel op dat de bank niet verwacht dat de afremmende economie heel lang zal doorzetten. Volgens de centrale bank is de druk die nu wordt uitgeoefend op de loonstijging van tijdelijke aard.

"De factoren die zwaar wegen op de loonstijging zal waarschijnlijk niet aanhouden, en er wordt voorspeld dat de lonen significant zullen stijgen wanneer de negatieve output gap kleiner wordt en uiteindelijk verdwijnt", zei hij.

Rentebeleid gehandhaafd

De Bank of England hield de rente eerder op het historisch lage niveau van 0,25 procent en laat ook de geldpersen draaien.

De groeivooruitzichten werden verder naar beneden bijgesteld van  procent naar 1,9 procent in mei. Voor 2018 werd de groei juist omhoog bijgesteld, van 1,6 naar 1,7 procent in 2018. In 2019 is ligt de groei van de Britse economie naar verwachting op 1,8 procent.