Het Verenigd Koninkrijk is van plan om al direct na de Brexit op 31 januari met de regering van Donald Trump te gaan onderhandelen over een handelsdeal, zodat er voor het eind van het jaar al een voorlopige regeling kan liggen.

In hetzelfde tijdsbestek wil de Britse regering ook deals sluiten met de Europese Unie, Australië en Nieuw-Zeeland. Koningin Elizabeth heeft deze donderdag zoals verwacht de wet goedgekeurd waarmee het Verenigd Koninkrijk uit de EU kan stappen.

De Britse minister Sajid Javid van Financiën zei deze week dat een deal met de EU de eerste prioriteit is. De Amerikaanse handelsminister Steve Mnuchin zei daarop “een beetje teleurgesteld” te zijn dat de gesprekken met de VS niet bovenaan het lijstje staan.

Toch wil de Conservatieve regering van Boris Johnson heel graag een overeenkomst sluiten met de Verenigde Staten voordat de overgangsperiode na de Brexit is afgelopen. Ondanks de uitspraak van Javid zouden Britse onderhandelaars wel degelijk eerst handelsgesprekken met Washington gaan beginnen, meldt The Telegraph.

Hoewel de regering heeft gezegd dat het doel is voor het eind van het jaar een omvangrijke handelsdeal te sluiten met de VS, is het realistischer te veronderstellen dat er een soort raamovereenkomst wordt gesloten die in de jaren daarna verder uitgewerkt moet worden.

De moeizame start van de gesprekken met de VS

Liz Truss Woody Johnson

Foto: De Britse handelsminister Liz Truss met de Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië Woody Johnson. Bron: Aaron Chown/PA Images via Getty Images

Het lijkt voor de Britten moeilijker geworden om een overeenkomst te sluiten met de regering-Trump, omdat de VS boos heeft gereageerd op het plan van de Britse regering een digitaks in te voeren voor grote Amerikaanse techbedrijven. De Amerikaanse handelsminister Steven Mnuchin waarschuwde dat de VS als vergelding importheffingen zou kunnen opleggen voor Britse auto's.

De gesprekken zullen vooral lastig worden als het over landbouw gaat. De Verenigde Staten willen een betere toegang tot de Britse voedselmarkt om meer landbouwproducten te kunnen verkopen. Daardoor zijn er zorgen ontstaan dat premier Boris Johnson de lagere Amerikaanse voedselstandaarden zal gaan accepteren, waar de chloorkip symbool voor staat.

De Britse handelsminister Conor Burns zei afgelopen week tegen het Lagerhuis dat de regering voorafgaand aan de onderhandelingen met de VS en andere landen de doelen van de gesprekken openbaar zal maken.

Conservatieve Brexiteers willen eerst een handelsdeal met de VS, deels omdat Groot-Brittannië daardoor dichter bij de Amerikaanse regelgeving komt te staan en het zo moeilijker wordt nauwe banden aan te gaan met de EU.

Minister Sajid Javid van Buitenlandse Zaken liet in een interview met The Financial Times doorschemeren dat de Britse regering op wil schuiven richting de Amerikaanse regels als het VK de EU eenmaal verlaten heeft. Javid zei dat er "geen afstemming" zal zijn met de EU na de Brexit.

Brussel waarschuwde vanwege het feit dat de Britten zich niet aan de EU-regels willen houden eerder deze week voor een economisch doemscenario.

Brussel benadrukte dat hoe meer Groot-Brittannië afwijkt van de EU-regelgeving, hoe afstandelijker de relatie tussen de twee partijen na de Brexit zal zijn. Dit omdat de EU drempels zal opwerpen om de interne markt te beschermen. Een EU-ambtenaar heeft de mogelijkheid tot enige vorm van handelsovereenkomst op voorwaarden van Javid weggewuifd.

LEES OOK: Brussel vreest voor een economische malaise nu het VK eind 2020 voor een keiharde Brexit lijkt te willen gaan