ANALYSE – Met de vervroegde Britse verkiezingen van 12 december komt de Brexit mogelijk een flinke stap dichterbij. Maar is dat ook het meest gunstige scenario voor de economie? En hoe reageert het pond?

De Britse premier Boris Johnson kon eerder deze week zijn tweede succesje vieren na een serie pijnlijke nederlagen. Hij kreeg groen licht van het parlement voor het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Eerder slaagde hij er al in om zijn vertrekakkoord met de EU door het Lagerhuis te loodsen.

Een stembusgang is echter geen garantie voor een goede afloop. In 2015 moest toenmalig premier David Cameron het veld ruimen nadat het uitschrijven van een Brexit-referendum een flinke misrekening bleek te zijn. En Theresa May verspeelde met vervroegde verkiezingen haar meerderheid in het Lagerhuis. Ze werd gedwongen om samen te werken met de Noord-Ierse DUP, die zich ontpopte als een groot struikelblok tijdens de Brexit-onderhandelingen.

Labour verdeeld over Brexit-strategie

Als het Johnson lukt om zijn Conservatieve Partij bij de verkiezingen van 12 december naar een meerderheid te leiden, kan een vertrek uit de EU binnen enkele weken geregeld worden. Hij heeft in ieder geval weinig te duchten van de grootste oppositiepartij. Binnen deze Labour Party heerst een enorme verdeeldheid over de Brexit-strategie.

Dat is niet gek wanneer je bedenkt dat Labour de grootste partij is in de tien districten die de grootste voorstander van Brexit zijn, maar ook in de tien districten die daar juist het felst op tegen zijn. Het grote gevaar is dat Johnson mogelijk zetels verliest aan de nieuwe partij van Nigel Farage.

Voorlopig is de kans dat een verdeeld Lagerhuis ook na de verkiezingen Brexit blijft blokkeren bijna even groot als de mogelijkheid dat het Johnson lukt om zijn land uit de EU te loodsen. Wie denkt dat de verkiezingsonzekerheid leidt tot onrust rondom het pond, zit er echter mooi naast. Het is namelijk opvallend rustig op valutamarkten.

Het pond schommelt al ruim twee weken in een heel smalle bandbreedte tussen 1,15 euro en 1,165 euro. Waarschijnlijk komt daar pas verandering in zodra de verkiezingscampagnes op stoom komen en er meer duidelijk wordt over de kansen van Johnson.

Lees ook op Business Insider

Schade Brexit voor Britse economie

Tot nu toe heeft Brexit de Britten al tientallen miljarden gekost. Het National Institute of Economic and Social Research (NIESR) becijferde dat de economie als gevolg van alle onzekerheid rondom Brexit 2,5 procent kleiner is dan wanneer Groot-Brittannië gewoon bij Europa was gebleven. Je zou denken dat het dan maar goed is als er zo snel mogelijk tot een vertrek komt. Maar ook dat is niet waar.

Volgens NIESR is de Britse economie over tien jaar 3 tot 4 procent kleiner wanneer het akkoord van Johnson wordt uitgevoerd. Als we het komende decennium op de huidige manier doormodderen, is die schade slechts 2 procent.

Dat laatste scenario is voor Johnson natuurlijk een nachtmerrie – maar als je kijkt naar het politieke gepruts van de afgelopen jaren mag dit scenario natuurlijk niet worden uitgesloten.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.